Danska: Najozloglašeniju porodicu žele da vrate u Hrvatsku

Tamošnje službe su izračunale da su ih Levakovići, otkad su stigli u Dansku, koštali vrtoglavih 9 miliona eura - od socijale i zdravstva do boravka u zatvoru
388 pregleda 27 komentar(a)
Ažurirano: 03.08.2015. 13:59h

Da kojim slučajem socijalna sigurnost nije kamen temeljac danskog društva, mnogobrojna porodica Levaković, na čelu koje je 46-godišnji Gimi, živjela bi nomadskim životom poput njihovih zaboravljenih rođaka u Hrvatskoj.

Levakovići svaki mjesec primaju izdašnu socijalnu pomoću koja se broji u desetinama hiljada eura, ali iih to nije spriječilo da, kao znak “zahvalnosti” počine gotovo hiljadu krivičnih djela na danskom tlu.

Tamošnje službe su izračunale da su ih Levakovići, otkad su stigli u Dansku, koštali vrtoglavih 9 miliona eura - od socijale i zdravstva do boravka u zatvoru, prenosi Jutarnji.

Međutim, nakon samopromocije glave porodice Gimija Bossa 007 - kako sebe naziva - u TV emisijama i na društvenim mrežama, i nakon serije hapšenja i pritvaranja, danski narod je poručio : “Sad je dosta! Levakovići, vraćajte se natrag u Hrvatsku!”

Cijela Danska više ne želi Levakoviće na državnoj grbači, dok Levakovići ne žele da napuste blagodati koje su stekli. Za razliku od Danaca, koji izlaz vide jedino u zasluženoj deportaciji Levakovićevih u Hrvatsku s obzirom na porijeklo, Gimi u ime cijele nepoželjne porodice poručuje: “Dansko, nećeš nas se samo tako riješiti! Mi Romi smo itekako ujedinjeni i držimo se zajedno! Dokazaćemo vam to!”

Čim je vijest o mogućoj deportaciji najkriminalnije porodice u Danskoj došla do Hrvatske, niko nije ostao indiferentan. Međutim, upućeni kažu da Levakovići u Hrvatskoj nemaju ništa imovine a većina njih ni ne zna ni jezik uprkos hrvatskim pasošima. Međutim, imaju stotine hiljada eura gotovine, koju rado pokazuju na društvenim mrežama - bacaju novac po podu, stavljaju ga na gomile, na krevetu debelim snopova novčanica ispisuju svoja imena.

Najbolji dani u mjesecu za članove porodice su oni kad im stigne socijalna pomoć.

“E tada kada stigne socijala, uguramo novac u novčanike i onda ih ko fol izgubimo na cesti. Gledamo ljude koji ih pronađu i onda ih zaskačemo. Zabavljamo se, ali oni su pohlepni! Žele uzeti ono što im ne pripada. Policajci mi svako malo govore: ‘Gimi, šefe, ti bi trebao biti u zatvoru!’ A ja im na to velim: kakav zatvor?! Pa ja moram da zarađujem novac da prehranim porodicu kojoj sam uzor i koja ima snove,” kaže Gimi, koji je više od šest godina proveo u zatvoru i nema zabilježen niti jedan dan radnog staža.

Na pitanje odakle im novac, tamošnja policija kaže da potiče od kriminalnih aktivnosti, od kojih su im samo rijetke i dokazane. Levakovići tvrde da su nevini i čisti kao suza, ali da, kako kažu, imaju lošu karmu i da im ljudi zavide.

Među članovima porodice koja bi se uskoro mogla vratiti u Hrvatsku su, osim Gimija, osuđeni pljačkaš banke Jure Levaković (27), ulični razbojnik i provalnik Stefan Levaković (52), pljačkaši penzionera Đango i Stefan Levaković, nasilni pljačkaš Dolar Levaković te švercer cigareta i kradljivac Alpacino Levaković (24).

U Danskoj žive čak četiri generacije tove ozloglašene porodice, a sve je počelo kada su se Gimijevi roditelji, kada je imao samo tri godine, preselili u Dansku.

Levakovići bi piše Jutarnji, mogli biti deportovani u Hrvatsku u slučaju da danske instutucije ne uvaže njihovu treću žalbu. Štaviše, mogli bi biti deportovani i u bilo koju od zemalja Evropske unije ako posjeduju dokumenta o državljanstvu.

O Levakovićima su čak snimljeni i dokumentarni filmovi. U pojedinim novinskim člancima izdvojeni su kao primjer uspješne porodice koja živi na lovorikama vlastite snalažljivosti.

Posljednje hapšenje zbog kojeg je Gimi završio u zatvoru, a onda i na naslovnici tabloida, bilo je 1. maja, kada se sukobio s drugim Romom, nadimka JT, tražeći pritom od svoje 14-godišnje kćerke da mu donese pištolj. Ona je to odbila. Policija je tom prilikom kod Gimija u vrijeme hapšenja našla 22.000 američkih dolara. Sada mu prijeti, osim zatvorske kazne, protjeravanje iz zemlje uz zabranu ulaska od 12 godina.

Galerija

Bonus video: