Srpske NVO: Zukorlić po narudžbi Beograda orkestrira predizbornom atmosferom straha

Iz tih NVO su upozorili srpsku i međunarodnu javnost da u Sandžaku u predizbornoj kampanji vlada atmosfera koja prijeti da eskalira i proizvede "nesagledivo loše posljedice po region i Srbiju"
179 pregleda 0 komentar(a)
Muamer Zukorlić, Foto: Betaphoto
Muamer Zukorlić, Foto: Betaphoto
Ažurirano: 22.10.2018. 14:41h

Dvadeset dvije NVO iz Srbije optužile su lidera liste "Matica Bošnjaka" Muamera Zukorlića da tokom kampanje za izbore Bošnjačko nacionalno vijeće predvodi atmosferu straha i nasilja iza koje "neprekriveno stoji Beograd".

Iz tih NVO su upozorili srpsku i međunarodnu javnost da u Sandžaku u predizbornoj kampanji vlada atmosfera koja prijeti da eskalira i proizvede "nesagledivo loše posljedice po region i Srbiju".

Navode da su građani pred Sandžačke izbore zabrinuti te da se strah uvlači u ljude i podstiče ih na podjele. "Pojedinci su izloženi linču, građani su pod pritiskom, ucenjuju ih na razne načine. Izbori se pretvaraju u religijsku obavezu da se glasa za samo jednu listu".

"Situacija koja je zamalo prerasla u fizički okršaj desila se 15. oktobra kada su Zukorlićeve pristalice nasilno upale na zasedanje Skupštine grada Novog Pazara i kada je u potpunosti izostala bilo kakva reakcija policije. Očevici tvrde da je od prvog poziva pa do dolaska policije proteklo čitavih pet sati", navodi se u saopštenu 22 NVO organizacije.

Dodatno uznemirava, kako navode, i to što međunarodni posmatrači neće pratiti izbore za Bošnjačko nacionalno vijeće.

"Građani upozoravaju da su u Novom Pazaru – prema receptu primenjivanom u tokom izbora širom Srbije – primećeni razni “batinaši” čija je uloga da zastraše građane i obezbede pobedu liste koja je favorit Beograda. Tvrde i da se država Srbija otvoreno stavila na stranu liste “Matica bošnjačka”, i ne samo da žmuri već i podstiče različite vrste predizbornih manipulacija. Nosilac liste Muamer Zukorlić apsolutno dominira na nacionalnim televizija, pre svega na TV Pink i TV Happy, što je još jedan argument u prilog tezi da Zukorlić uživa potpunu podršku predsednika Srbije Aleksandra Vučića i njegove Srpske napredne stranke", piše u saopštenju 22 NVO (Sandžački odbor za zaštitu ljudskih prava i sloboda, Novi Pazar; Nezavisno društvo novinara Vojvodine, Novi Sad; Građanske inicijative, Beograd; Helsinški odbor za ljudska prava, Beograd; Komitet pravnika za ljudska prava – YUCOM, Beograd; Inicijativa mladih za ljudska prava, Beograd; Centar za praktičnu politiku, Beograd; Urban-In, Novi Pazar; Kulturni centar DamaD, Novi Pazar; Akademska inicijativa Forum 10, Novi Pazar; Vojvođanski centar za ljudska prava, Novi Sad; Centar za interkulturalnost, Novi Sad; Zelena mreža Vojvodine, Novi Sad; Centar za regionalizam, Novi Sad; Savez antifašista Vojvodine, Novi Sad; Građanska akcija, Pančevo; Centar građanskih vrednosti, Subotica; Odbor za ljudska prava, Niš; Odbor za ljudska prava, Negotin; Glas Šumadije, Kragujevac; Centar za decu i mlade “Maštalište”, Zrenjanin; Udruženje za nauku, kulturu i umetnost Bošnjaka “Divanhana”, Prijepolje)

Bonus video: