Balkansku rutu koristi 70 odsto izbjeglica

Joksimovićeva je za RTS rekla da je EU prepoznala "zapadnobalkansku rutu" i da se tim povodom u septembru u Budimpešti organizuje konferencija na najvišem nivou, na kojoj će se iskristalisati jasni mehanizmi finansijske podrške
0 komentar(a)
Mađarska migranti, Foto: Beta/AP
Mađarska migranti, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 31.07.2015. 08:20h

Kopnenu rutu preko zemalja Zapadnog Balkana koristi 70 odsto izbjeglica, izjavila je ministarka zadužena za evropske integracije u Vladi Srbije Jadranka Joksimović.

Ona je dodala da je Evropska unija već pomaže Srbiju u rešavanju problema migracija.

Joksimovićeva je za Radio televiziju Srbije (RTS) rekla da je EU prepoznala "zapadnobalkansku rutu" i da se tim povodom u septembru u Budimpešti organizuje konferencija na najvišem nivou, na kojoj će se iskristalisati jasni mehanizmi finansijske podrške.

Ona je kazala da Srbija već sada iz predpristupnih fondova EU ima oko 2,5 miliona eura za Centar za prihvat migranta u Preševu, kao i šest miliona eura za lica iz postupka readmisije koja se vraćaju u Srbiju.

Dodala je da je Srbija tražila dodatna sredstva za obezbjeđivanje granica i da je EU odobrila oko 2,5 do tri miliona eura za kontrolu granica.

"Srbija se pokazuje kao odgovoran partner EU, ali istovremeno ispunjavamo i sve one humane standarde, zbog nas samih", rekla je Joksimović.

Bonus video: