Srpske banke nude kredite za kupovinu nekretnine u Grčkoj

"U Grčkoj može da se kupi stan od 50 ili 60 kvadrata za 20 hiljada eura, ali to su stanovi koje je potrebno malo renovirati. Ipak, čak i kada u sređivanje stana uložite nekoliko hiljada eura, to je opet jako dobra, niska ponuda", kažu u agenciji koja se bavi prodajom grčkih nekretnina
334 pregleda 1 komentar(a)
Grčka ostrva, Foto: Shutterstock
Grčka ostrva, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 30.07.2015. 08:35h

Srpske banke koje su u većinskom grčkom vlasništvu uvele su stambene kredite za kupovinu nekretnine u Grčkoj.

Niske cijene stanova u Grčkoj i pojednostavljena procedura za kupovinu nekretnina zainteresovali su i građane Srbije da postanu vlasnici stanova u toj zemlji, a pojedini su čak prodavali svoju imovinu da bi kupili stan u Solunu ili u nekom turističkom mjestu na Halkidikiju, piše Blic.

Masovno interesovanje građana za grčke nekretnine vrlo brzo su prepoznale banke, koje su u te svrhe počele da odobravaju stambene kredite.

Banke su građanima ponudile mogućnost da podignu kredit od deset hiljada do 300 hiljada eura za kupovinu stana, vile ili kuće, sa rokom otplate do 30 godina i uz kamatu od 7,1 odsto.

Ova kamata nešto je viša u odnosu na kamatu za stambene kredite koje banke nude za kupovinu stanova u Srbiji, koja iznosi oko pet odsto.

Kredit mogu da podignu državljani Srbije, pod uslovom da su kreditno sposobni i zaposleni na neodređeno.

"U Grčkoj može da se kupi stan od 50 ili 60 kvadrata za 20 hiljada eura, ali to su stanovi koje je potrebno malo renovirati. Ipak, čak i kada u sređivanje stana uložite nekoliko hiljada eura, to je opet jako dobra, niska ponuda", kažu u agenciji koja se bavi prodajom grčkih nekretnina.

To znači da se za jedan stan u Beogradu, vrijedan 70 hiljada eura, mogu kupiti i tri stana u Grčkoj, a stan u Solunu može da se kupi i po nevjerovatnoj cijeni od deset hiljada eura, koliko u Beogradu koštaju garaže.

Tako bi rata za stan vrijedan 25 hiljada eura bila 130 eura, dok bi za stan od deset hiljada eura mjesečna rata bila nešto više od 60 eura.

U oglasima se mogu naći stanovi rezličitih cijena, u zavisnosti od kvaliteta. U centru Soluna stanovi u dobrom stanju mogu da se kupe za 600 eura po kvadratu, dok se nekretnine nešto lošijeg kvaliteta, koje se obično nalaze u suterenima ili prizemljima, prodaju i za 200 eura po metru kvadratnom.

Troškovi koji prate kupovinu stana iznose još oko 13 odsto vrijednosti nekretnine koja je izgrađena do 2006. godine, a za period posle toga 33 odsto.

Bonus video: