I ExxonMobil odustao od istraživanja nafte u Hrvatskoj

Riječ je o najzahtjevnijim istražnim poljima, na najvećim dubinama u Jadranu pa se postavlja pitanje hoće li Ina, tehnički ali i finansijski, biti u stanju da posao odradi sama, ili će tražiti novog partnera
0 komentar(a)
Ekson Mobil, Exxon, Foto: Reuters
Ekson Mobil, Exxon, Foto: Reuters
Ažurirano: 30.07.2015. 08:32h

Od istraživanja nafte i gasa u hrvatskom podmorju odustao je i američki ExxonMobil, jedna od najjačih naftnih kompanija u svijetu, saznaje Novi list.

ExxonMobil nije sam tražio niti dobio koncesiju, ali je dogovarao saradnju s hrvatskom Inom na dva istražna polja u južnom Jadranu, za koja je ona dobila koncesije.

Riječ je o najzahtjevnijim istražnim poljima, na najvećim dubinama u Jadranu pa se postavlja pitanje hoće li Ina, tehnički ali i finansijski, biti u stanju da posao odradi sama, ili će tražiti novog partnera.

Ranije je konzorcijum američkog Marathon Oila i austrijskog OMV-a, koji je trebalo da istražuje naftu i gas na sedam jadranskih istražnih polja od njih ukupno deset, obavijestio hrvatsku Agenciju za ugljovodonike da neće potpisati ugovor o koncesiji i izlazi iz posla samo desetak dana uoči predviđenog potpisivanja ugovora.

Nakon izlaska Amerikanaca i Austrijanaca, u igri za istraživanje nafte i gasa ostaju, osim Ine, još samo konzorcijum britanskog Medoilgasa i italijanskog ENI-ja, koji je dobio koncesiju za istraživanje jednog polja u srednjem Jadranu.

Marathon Oil i OMV trebali su da istražuju jedno –i jedino dano u koncesiju – polje u sjevernom Jadranu, četiri u srednjem i dva u južnom. Prema nezvaničnim informacijama, u prvom su istražnom periodu, koje bi trajao tri godine, trebalo da ulože 56,8 miliona eura i da uplate naknadu od još 10,8 miliona eura za potpisivanje ugovora s Vladom Hrvatske.

Bonus video: