Vlada Hrvatske pokrenula postupak izlaska iz abitraže

Evroska komisija je spremna da posreduje između Hrvatske I Slovenije kako bi olakšala traženje rešenja
0 komentar(a)
Zagreb, Foto: Shutterstock
Zagreb, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 30.07.2015. 10:54h

Vlada Hrvatske je danas pokrenula postupak povlačenja iz arbitražnog postupka koji je trebalo da riješi pitanje granice sa Slovenijom.

"Riječ je o kršenju sporazuma (od strane Slovenije) i kompromitovanju samog predmeta. Na ovaj način nemoguće je nastaviti rješavanje pitanja granice Hrvatske i Slovenije”, rekla je ministarska spoljnih poslova Vesna Pusić na sjednici Vlade.

Vlada je, na zahtjev Sabora, na današnjoj sjednici usvojila odluku o pokretanju postupka za prestanak Sporazuma o arbitraži s Vladom Slovenije zbog njegove povrede. Slovenija će o tome biti obaviještena diplomatskom notom.

Vlada je razriješila funkcija hrvatskog zastupnika i njegovog zamjenika u postupku pred Arbitražnim sudom.

Afera nazvana "Pirangejt" ujedinila je hrvatsku vlast i opoziciju, pa je Sabor u srijedu jednoglasno, sa 141 glasom podrške, usvojio zaključak vlade o povlačenju.

Zaključkom je Sabor obavezao Vladu da pokrene postupak za prestanak sporazuma o arbitraži iz 2009, jer je Slovenija "teško povrijedila" odredbe međunarodnog ugovora i pravilo učešća u arbitraži u dobroj vjeri.

Predstavnici vlasti i opozicije ocijenili su tokom rasprave u Saboru da je postupak arbitraže "kontaminiran", ali da i dalje treba tražiti način za razgraničenje sa Slovenijom.

Portparolka Evropske komisije Mina Andrejeva je izjavila da Evropska komisija poštuje demokratsku odluku Sabora, ali izražava žaljenje zbog jednostrane odluke Hrvatske da izađe iz sporazuma koji je ranije potpisala.

Evropska komisija je, rekla je ona, spremna da posreduje između Hrvatske I Slovenije kako bi olakšala traženje rešenja.

"Primamo na znanje glasanje u hrvatskom parlamentu o povlačenju iz arbitražnog sporazuma sa Slovenijom. Poštujemo demokratsko glasanje parlamenta, ali takođe žalimo što je Hrvatska jednostrano odlučila da izađe iz sporazuma koji je prethodno potpisala", kazala je Andrejeva, prenio je portal Index.hr.

Ona je rekla da je sada na Arbitražnom sudu da razmotri pravne posljedice hrvatskog postupka.

Afera je izbila prošle sedmice kada su beogradski "Kurir" i zagrebački "Večernji list" objavili kompromitujuće transkripte i audio-snimke koji potvrđuju kontakte slovenačkog člana Arbitražnog suda, Jerneja Sekoleca i slovenačke zastupnice pred tim sudom, Simone Drenik iz Ministarstva spoljnih poslova, odnosno kako se dogovaraju o iznošenju argumenata i o tome kako da utiču na ostale sudije u postupku o pomorskoj granici Hrvatske i Slovenije u Piranskom zalivu.

Sekolec i Drenik su podnijeli ostavke, a Slovenija je imenovala novog arbitra.

Arbitražnim sporazumom koji su premijeri Hrvatske i Slovenije, Jadranka Kosor i Borut Pahor, potpisali novembra 2009. godine, predviđeno je uspostavljanje međunarodnog arbitražnog suda za određivanje granice na moru i kopnu, uz vezu Slovenije sa otvorenim morem i korišćenje relevantnih morskih područja.

Bonus video: