SPOR OKO PIRANSKOG ZALIVA

Milanović Ceraru: Arbitraža ne može da se nastavi

U pismu Milanoviću, Cerar je prenio stajalište svoje vlade da Hrvatska ne može da izađe iz arbitražnog sporazuma i da će arbitražni sud nastaviti svoj rad do donošenja konačne presude
0 komentar(a)
Zoran Milanović, Foto: BETA Photo
Zoran Milanović, Foto: BETA Photo
Ažurirano: 28.07.2015. 18:02h

Hrvatski premijer Zoran Milanović poslao je danas pismo slovenačkom kolegi Miri Ceraru u kojem poručuje da arbitraža za granicu između Hrvatske i Slovenije ne može da bude nastavljena zbog narušene vjerodostojnosti postupka, ali je dodao da se uprkos aferi "Pirangejt" dobrosusjedski odnosi moraju razvijati.

"Vjerodostojnost i integritet arbitražnog postupka u cjelini je do te mjere narušen da Hrvatska smatra da se arbitražni proces ne može nastaviti u ovoj ili sličnoj formi", rekao je Milanović, prenijela je agencija Hina.

Hrvatski premijer kaže da je Hrvatska i dalje predana traženju rešenja za utvrđivanje granične linije sa Slovenijom na kopnu i moru u skladu sa međunarodnim pravom.

"Dobrosusjedski odnosi naših dviju država, saveznica u NATO i partnera u Evropskoj uniji, moraju nastaviti da se razvijaju, uprkos ovom incidentu", istakao je Milanović.

On je time odgovorio na Cerarovo pismo od ponedjeljka u kojem je pozvao Zagreb na tolerantno rešavanje zapleta sa arbitražnim sporazumom.

U pismu Milanoviću, Cerar je prenio stajalište svoje vlade da Hrvatska ne može da izađe iz arbitražnog sporazuma i da će arbitražni sud nastaviti svoj rad do donošenja konačne presude.

Afera "Pirangejt" izbila je kada su mediji prošle nedjelje objavili transkripte koji pokazuju da su se slovenački sudija pri arbitražnom sudu Jernej Sokolec i slovenačka diplomata Simona Drenik dogovarali o iznošenju argumenata i lobiranju kod drugih sudija u postupku o granici između Slovenije i Hrvatske.

Slovenačka vlada imenovala je danas za novog člana arbitražno suda za granični spor s Hrvatskom predsjednika Međunarodnog suda Ronija Abrahama.

Premijer Miro Cerar je rekao na konferenciji za novinare da je Vlada time ispunila svoju obavezu i otklonila sve prepreke da bi arbitražni sud nesmetano funkcionisao i dalje.

On je rekao da očekuje da će arbitražni sud i dalje djelovati nezavisno i nepristrasno, obaviti svoj zadatak i usvojiti konačnu odluku.

Roni Abraham, Francuz, rođen 1951. godine u Kairu, u Međunarodnom sudu (ICJ) je naslijedio svog zemljaka, a sada predsjednika arbitražnog suda o slovenačko-hrvatskoj granici, Žilbera Gijoma.

Preporučujemo za Vas