Ratko Mladić se uključio u program "Hepi" televizije, u Hagu istražuju kako je do toga došlo

Nešto poslije osam ujutru, Darko Mladić je mobilnim telefonom pozvao oca u Hag, osuđeni general se odazvao, nakon čega je putem spikerfona uključen u program
224 pregleda 27 komentar(a)
Ratko Mladić, Foto: Reuters
Ratko Mladić, Foto: Reuters
Ažurirano: 16.11.2018. 12:18h

Bivši general Vojske Republike Srpske Ratko Mladić, koji je u Hagu prvostepeno osuđen za genocid u Srebrenici i niz zločina protiv čovječnosti, gostovao je putem telefona u jutarnjem programu televizije „Hepi", a u sudu je zbog toga pokrenuta istraga.

U Hagu kažu da istražuju kako je do ovoga došlo.

„Pritvorenici nemaju pravo da razgovaraju sa medijima bez dozvole suda", rekla je za BBC Helena Egelston, portparolka Mehanizma. „Riječ je o vjerovatnom kršenju Pravilnika o pritvoru i pokrenuli smo istragu o tome".

Ona je objasnila da pritvorenici mogu bez ograničenja da komuniciraju sa članovima uže porodice putem telefonske govornice instalirane u zajedničkim prostorijama pritvorske jedinice, ali da im nije dozvoljeno da posjeduju i koriste mobilne telefone,

U studiju su pored voditelja Milomira Marića gosti bili Mladićev sin Darko i lider radikala Vojislav Šešelj, pravosnažno osuđen na deset godina zatvora zbog zločina protiv čovječnosti počinjenih devedesetih.

Povod je bio beogradska promocija knjige „General Mladić: Posljednja bitka, uspomene intervjui i dokumenti" u kojoj je između ostalih učestvovao poslanik Državne dume Ruske federacije Pavel Dorohin, koji je takođe gostovao u emisiji.

Nešto poslije osam ujutru, Darko Mladić je mobilnim telefonom pozvao oca u Hag, gdje se žalbeni postupak pred Rezidualnim mehanizmom za međunarodne krivične sudove - koji je preuzeo tekuće procese nakon gašenja Međunarodnog tribunala za ratne zločine - upravo privodi kraju.

Osuđeni general se odazvao, nakon čega je putem spikerfona uključen u program.

„Ljubi vas deda Ratko", poručio je gostima u studiju.

Mladić se nakon toga šalio na račun Šešelja, za koga je rekao da treba da smrša, a pohvalio se i da ga je redovno pobjeđivao u šahu dok su obojica bili u pritvoru.

Sem toga se na ruskom zahvalio Dorohinu: „Poseban pozdrav za Rusiju. Pozdravi Komunističku pariju sovjetsku, pardon, Ruske federacije", rekao je on.

U Srbiji se niko od zvaničnih organa nije oglasio, a dosad nisu reagovala ni novinarska udruženja, iako je očigledno riječ o kršenju osnovnih etičkih pravila novinarstva.

„Ovo je utrljavanje soli u ranu ne samo žrtvama genocida u Srebrenici i ostalih zločina, nego svim građanima Srbije koji te zločine osuđuju", rekao je za BBC Marko Kmezić, predavač na Centru za jugoistočnoevropske studije pri Univerzitetu u Gracu.

Na današnjoj promociji knjige o Mladiću učesnici su negirali da je Mladić počinio bilo kakve zločine.

Darko Mladić rekao je da će srpsko izdanje knjige finansijski pomoći Gradska uprava Novog Sada.

Mladić je prvostepeno osuđen u novembru prošle godine, a žalbeni postupak je u toku.

Preporučujemo za Vas