GLASOVIMA VEĆINE U EVROPSKOM PARLAMENTU

Kosovo dobilo podršku za pregovore o viznoj liberalizaciji

Evropska komisija je 18. jula ove godine odlučila da Kosovo ispunjava sve kriterijume i preporučila je Evropskoj uniji da liberalizuje vize za građane sa Kosova
54 pregleda 1 komentar(a)
Evropski parlament, Foto: Reuters
Evropski parlament, Foto: Reuters
Ažurirano: 13.09.2018. 12:13h

Većinom poslaničkih glasova Evropski parlament izglasao je otvaranje pregovora da Kosovo dobije viznu liberalizaciju.

"Za" je glasalo 420 poslanika, dok je 186 bilo "protiv", a 20 uzdržano.

EP je glasanjem otvorio pregovore sa zemljama članicama EU o viznoj liberalizaciji za Kosovo koje će u ime parlamenta voditi izvjestilac Tanja Fajon.

Spekuliše se da bi prvi sastanak radne grupe mogao biti održan za nekoliko dana, 17. septembra, prenosi Tanjug.

Evropska komisija je 18. jula ove godine odlučila da Kosovo ispunjava sve kriterijume i preporučila je Evropskoj uniji da liberalizuje vize za građane sa Kosova.

Fajonova je nakon glasanja izrazila zadovoljstvo i dodala da su građani sa Kosova "korak bliže" putovanju bez viza po zemljama EU.

Kosovski premijer Ramuš Haradinaj zahvalio je Evropskom parlamentu na podršci za otvaranje pregovora o dobijanju vizne liberalizacije za građane sa Kosova.

"Građani Kosova, budite srećni. Uskoro ćete se slobodno kretati po Evropi. Zahvalan sam svim poslanicima i poslaničkim grupama, iz svih zemalja članica. Evropski parlament podržao je naše pravo na slobodu kretanja ", napisao je Haradinaj na Fejsbuku.

Reagovao je i ministar spoljnih poslova Bedžet Pacoli koji je rekao da je Priština prošla jedan izazov.

Preporučujemo za Vas