OBIŠAO FABRIKU "BORBENI SISTEMI"

Vučić: Srbija je dominantna sila u regionu po vojnoj industriji

"Naš odgovor i naša sila suviše su veliki u odnosu na one koji bi eventualno htjeli da nas napadnu", ukazao je premijer
324 pregleda 36 komentar(a)
Ažurirano: 25.07.2015. 12:58h

Premijer Srbije Aleksandar Vučić najavio je danas da će marta iduće godine početi serijska proizvodnja jednog od najmodernijih oklopnih vozila, s mitraljezom kalibra 12,7 milimetara, za koje je prototip napravljen u Velikoj Plani.

Vučić je, saopštila je Vlada Srbije, posetio fabriku "Borbeni složeni sistemi" u Velikoj Plani, razgledao pogone za proizvodnju artiljerijskih oruđa i oklopnih borbenih vozila, i ocijenio da bi to "mogao da bude odličan izvozni posao".

"Naše vozilo ima mitraljez tog kalibra, tu se čovjek ne pojavljuje van vozila, već njime upravlja pomoću kompjutera. Ljudi sa više strana mogu i da osmatraju, pucaju i da budu zaštićeni", objasnio je Vučić.

Naglasio je da Srbija polako ulazi i u te složene borbene sisteme, i da će unaprijediti sve kovačnice, kapislane i sve fabrike municije.

Kako je naveo, namjenska industija Srbije polako jača što je značajno i ekonomski, i bezbjednosno.

"U ovom trenutku smo dominantna sila u regionu u ovom sektoru i imamo kapaciteta da se branimo. Naš odgovor i naša sila suviše su veliki u odnosu na one koji bi eventualno htjeli da nas napadnu", ukazao je premijer.

Vučić je s ministrima odbrane Bratislavom Gašićem, unutrašnjih poslova Nebojšom Stefanovićem, i s načelnikom Generalštaba Vojske Srbije Ljubišom Dikovićem prisustvovao prezentaciji dijela proizvodnog programa - samohodne haubice "Nora" i višenamenskog oklopnog borbenog vozila "Lazar 2", kao i "opreme vojnika budućnosti VB 10".

On je naglasio da je ponosan na uspjeh namjenske industrije, a kao primjer je naveo to što je već šest borbenih vozila "Nora" prodato Bangladešu.

Po njegovim riječima, Njemačka je prodala 300 ili 400 takvih vozila, a Srbija će od novembra sledeće godine biti u stanju da proizvodi 25 do 30 "Nora" godišnje.

Vučić je rekao da će 18 "Nora" biti proizvedeno za Vojsku Srbije do 2018. godine.

Premijer je rekao i da Srbija "ulazi u konačnu nabavku "dva ruska i dva njemačka vojna helikoptera od kojih će neki stići odmah, a neki za godinu dana.

"Do septembra 2016. godine mi ćemo imati u najboljem stanju i vazduhoplovne jedinice - pet 'migova 29' i tri 'miga 21'. To je osam ozbiljnih lovaca. Radimo i na 'galebu 4', i nadam se da ćemo uspjeti da postignemo dobre ugovore i dogovore", kazao je Vučić.

Galerija

Preporučujemo za Vas