GRANIČNI SPOR SA SLOVENIJOM

Nastavlja se afera "Arbitraža": Hrvatska pisala EK i Apelacionom sudu

Hrvatska smatra da bi Arbitražni sud trebalo sam da se raspusti jer je zbog skandala slovenačke strane toliko kompromitovan da se njegova odluka ne može prihvatiti kao zakonita
0 komentar(a)
Hrvatska, EU, Foto: Shutterstock
Hrvatska, EU, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 25.07.2015. 07:17h

Hrvatska vlada poslala je Evropskoj komisiji i Arbitražnom sudu za granični spor sa Slovenijom pismo s pojedinostima vezanom za aferu "Arbitraža".

Kako prenosi Hina, skandal je izbio u srijedu kad su hrvatski mediji objavili transkripte koji pokazuju da su se slovenački sudija pri Arbitražnom sudu i slovenačka diplomatska predstavnica dogovarali o iznošenju argumenata i lobiranju kod drugih sudija u postupku o granici između Slovenije i Hrvatske.

Član Arbitražnog suda Jernej Sokolec i opunomoćena predstavnica za praćenje arbitraže Simona Drenik u međuvremenu su dali ostavke, a sud je objavio da će nastaviti postupak kad se popuni njegovo mjesto.

U hrvatskoj vladi smatraju da je to formalan, "tehnički" odgovor na situaciju kad sud ostane bez jednog arbitra, a da nije progovorio o suštini problema. Zato su poslali pismo u kojem obrazlažu najnovije događaje, zajedno sa svim linkovima na sporne snimke i transkriptima razgovora slovenačkih zvaničnika.

Hrvatska smatra da bi Arbitražni sud trebalo sam da se raspusti jer je zbog skandala slovenačke strane toliko kompromitovan da se njegova odluka ne može prihvatiti kao zakonita.

U Banskim dvorima kažu da sud ima "kratak rok za djelovanje" i odgovor očekuju prije vanredne sjednice Hrvatskog sabora koju su zatražili vlada i nekoliko parlamentarnih stranaka.

Evropska komisija posredovala je u postizanju Arbitražnog sporazuma između Hrvatske i Slovenije 2009. kojim su deblokirani hrvatski pristupni pregovori.

U međuvremenu, slovenački premijer Miro Cerar je nakon zatvorenog sastanka s liderima političkih stranaka, izjavio da će Slovenija u predviđenom 15-dnevnom roku imenovati novog nacionalnog sudiju u arbitražni sud.

Nakon što je raniji slovenački sudija Jernej Sekolec zbog poznate afere odstupio, arbitražni sud pozvao je Sloveniju da imenuje novog.

Preporučujemo za Vas