Krenule ostavke zbog skandala oko Piranskog zaliva

Grabar-Kitarović smatra da su ostavke koje su pale u Sloveniji zbog skandala, "priznanje vjerodostojnosti onoga što se čulo u posljednja dva dana"
0 komentar(a)
Vesna Pusić, Foto: BETAPHOTO/HINA
Vesna Pusić, Foto: BETAPHOTO/HINA
Ažurirano: 23.07.2015. 19:25h

Slovenački sudija Jernej Sekolec podnio je danas ostavku u Arbitražnom postupku o razgraničenju Slovenije I Hrvatske u Piranskom zalivu, saopštio je Stalni arbitražni sud.

Ostavku je podnijela i slovenačka zvanična predstavnica za praćenje arbitraže i službenica ministarstva spoljnih poslova Simona Drenik, potvrđeno je u Ljubljani, javila je Hina.

Sekolec i Drenikova podnijeli su ostavke dan nakon skandala koji je izbio pošto su zagrebački Večernji list i beogradski Kurir objavili transkripte njihovih dogovora o načinu lobiranja kod ostalih sudija da Slovenija dobije dvije trećine Piranskog zaliva.

Slovenija je najavila da će delegirati drugog sudiju.

A da li će to biti dovoljno pokazaće vrijeme s obzirom na to da je ministarka spoljnih i evroskih poslova Hrvatske Vesna Pusić najavila danas da će Zagreb razmotriti sve mogućnosti, pa i mogućnost izlaska iz arbitraže.

"Konsultujemo se s našim pravnim zastupnicima, Vlada Republike Hrvatske razmatra sve mogućnosti, uključujući mogućnost izlaska iz arbitraže, ako se dokaže da je sam postupak do te mjere kompromitovan", rekla je Pusić novinarima u Zagrebu.

Ona je dodala da će danas uputiti pismo Evropskoj komisiji koja je pomogla Hrvatskoj i Sloveniji da rješenje graničnog spora traže kroz arbitražu, ali i zbog činjenice da se radi o članicama EU.

Pusićeva se osvrnula i na pojedine tvrdnje iz Slovenije da je riječ o špijunskoj aferi, rekavši da nije važno kako je zagrebački Večernji list došao do kompromitujućih snimaka koje potvrđuju kontakte slovenačkog člana Arbitražnog suda Jerneja Sekoleca i slovenačke zastupnice pred sudom Simone Drenik iz Ministarstva spoljnih poslova, već samo da li je to istina.

Grabar-Kitarović: Zabrinjavajuća situacija oko arbitraže

Predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović danas je, povodom skandala u Sloveniji i Hrvatskoj u vezi sa arbitražom oko Piranskog zaliva, rekla je da je stanje zabrinjavajuće i da sve što se može čuti dovodi u pitanje objektivnost samog postupka.

"Stanje je doista zabrinjavajuće. Arbitražni postupak po samoj definiciji trebao bi da bude objektivan i nezavisan i sve što čujemo u ova posljednja dva dana dovodi u pitanje objektivnost postupka", izjavila je Grabar Kitarović novinarima u Jerusalimu, na kraju radne posjete Izraelu.

Prema njenim riječima, kako je prenijela Hina, "to sad više nije samo pitanje Hrvatske i Slovenije i naših međusobnih odnosa, već i pitanje samih postulata i postavki međunarodnog prava i arbitražnog postupka uopšte".

Ona smatra da su ostavke koje su pale u Sloveniji zbog skandala, "priznanje vjerodostojnosti onoga što se čulo u posljednja dva dana".

Na pitanje kako će Hrvatska postupiti dalje, Grabar Kitarović je rekla da je nacionalni konsenzus prijeko potreban.

"Moramo definitivno postići nacionalni konsenzus. Moramo zajedno sjesti i dogovoriti se kako dalje", kazala je hrvatska predsjednica.

Izlazak Hrvatske iz arbitražnog ostupka od vlasti traže opozicione partije - najuticajnija HDZ, kao i stranka bivšeg predsjednika Ive Josipovića.

Josipović je, naime, ranije danas ukazao da je ovim, kako je rekao, skandalom prekršena nezavisnost i nepristrasnost Arbitražnog suda.

Prema njegovim riječima, Hrvatska treba da izađe iz postupka nečekajući da Arbitražni sud donese odluku, jer tada neće postojati mogućnost da odbije rešenje suda.

Sličnog mišljenja je i bivša premijerka, inače, potpisnica Arbitražnog sporazuma Jadranka Kosor koja kaže da taj sporazum praktično više ne postoji, te da je ostavkama Sekoleca i Drenikove potvrđeno da su objavljeni transkripti autentični.

Prema audio-zapisima, Sekolec je Simoni Drenik prenosio detalje iz povjerljive diskusije predsjednika suda i ostalih arbitara i s njom osmišljavao kako uticati na ostale sudije.

Tako joj je, između ostalog, rekao da je predsjednik suda vrlo rano u postupku rekao da su "Slovenci dobili šta su htjeli na moru" i da najmanje dvije trećine Piranskog zaliva ide Sloveniji.

Slovenački mediji javili su da su glavni akteri audisnimaka, Jernej Sekolec i Simona Drenik, podnijeli ostavke.

Bonus video: