Grabar Kitarović izrazila kajanje zbog žrtava holokausta

Grabar Kitarović je istakla da je taj dio istorije bacio ljagu na Hrvatsku, ali da se, zbog budućnosti, moramo suočiti sa svojom prošlošću
1 komentar(a)
Kolinda Grabar-Kitarović, Foto: Reuters
Kolinda Grabar-Kitarović, Foto: Reuters
Ažurirano: 22.07.2015. 16:46h

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović izrazila je danas u u Muzeju holokausta Jad Vašemu "najdublje kajanje" zbog svih žrtava stradalih u holokaustu u Hrvatskoj za vrijeme ustaškog režima tokom Drugog svjetskog rata, javila je Hina.

Grabar Kitarović je istakla da je taj dio istorije bacio ljagu na Hrvatsku, ali da se, zbog budućnosti, moramo suočiti sa svojom prošlošću.

"Kao predsjednica Hrvatske, izražavam najdublje kajanje zbog svih žrtava holokausta u Hrvatskoj, stradalih od ruke kolaboracionističkog ustaškog režima tokom Drugog svjetskog rata", rekla je ona nakon obilaska Jad Vašema, gdje je položila vijenac u Dvorani sjećanja, s vječnim plamenom koji gori u spomen šest miliona stradalih Jevreja.

Podsjetila je da su za vrijeme ustaškog režima, osim Jevreja, stradali i brojni Romi, Srbi, Hrvati - "svi oni koji su tada smatrani neprijateljima režima".

Bonus video: