SPOR SA SLOVENIJOM

Hrvatska izgubila Piranski zaliv?

Slovenačka državna televizija večeras je ocijenila da je na pomolu novi slovenačko-hrvatski, evropski i svjetski Votergejt
34 komentar(a)
Hrvatska, Slovenija, Foto: Shutterstock
Hrvatska, Slovenija, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 22.07.2015. 19:21h

Hrvatska je izgubila granični spor sa Slovenijom i najmanje dvije trećine Piranskog zaliva pripašće Sloveniji, prenose pojedini hrvatki mediji.

Mediji navode i da su Slovenci aktivno lobirali kod sudija Arbitražnog suda da se presudi u njihovu korist. Spominju se transkripti iz kojih se može zaključiti da je Slovenija dobila spor već u ranoj fazi.

Premijer Slovenije Miro Cerar nije želio da komentariše današnje pisanje zagrebačkog Večernjeg lista prema kojem se unaprijed zna da Slovenija dobija najmanje dvije trećine Piranskog zaliva.

Cerar "ne želi da komentariše navod takve vrste do kraja postupka odnosno do objavljivanja odluke Arbitražnog suda", saopšteno je danas iz njegovog kabineta.

Kako se u saopštenju navodi, Cerar smatra "da je u toj stvari očito riječ o prethodnoj izbornoj kampanji" u Hrvatskoj.

Da je riječ o predizbornoj kampanji smatra i ministar spoljnih poslova Karel Erjavec, koji je ocijenio da su Hrvati "očito nervozni".

Slovenačka državna televizija večeras je ocijenila da je na pomolu novi slovenačko-hrvatski, evropski i svjetski Votergejt.

Međutim, slovenački kanal A je u svojoj informativnoj emisiji Svijet objavio snimak razgovora, koji potvrđuje navode Večernjeg lista.

Ta televizija je postavila pitanje zašto razgovor nije bio zaštićen i ko je prisluškivao telefonsku komunikaciju ministarstva i člana Arbitražnog suda.

Ministarka spoljnih i evropskih poslova Hrvatske Vesna Pusić najavila je danas da će tražiti da se ispita da li je bilo kontakata predstavnika slovenačke vlade i sudija u arbitražnom veću koje odlučuje o graničnom sporu Hrvatske i Slovenije.

"Ako bi bilo šta od medijskih navoda bilo istinito, to bi bilo apsolutno šokantno i drastično bi mijenjalo situaciju u vezi s tim postupkom", rekla je Vesna Pusić i dodala da je Hrvatska veoma zabrinuta zbog tih informacija.

Ona se obratila novinarima u Zagrebu pošto je Večernji list danas objavio informacije iz transkripata razgovora slovenačkog člana Arbitražnog suda Jerneja Sekoleca i slovenačke zastupnice pred sudom Simone Drečnik iz Ministarstva spoljnih poslova. Iz transkripata se vidi da joj je Sekolec prenosio detalje iz povjerljive diskusije predsjednika suda i ostalih arbitara i s Ljubljanom osmišljavao kako uticati na ostale sudije.

Tako joj je, među ostalim, rekao da je predsjednik suda vrlo rano u postupku rekao da su “Slovenci dobili šta su htjeli na moru” i da najmanje 2/3 Piranskog zaliva ide Sloveniji.

Šefica hrvatske diplomatije rekla je da je Hrvatska pristupila međunarodnoj arbitraži u dobroj vjeri, s povjerenjem u institucije i međunardono pravo.

Pusić je podsjetila da su se prve sumnje javile proljetos kada je slovenački ministar spoljnih poslova rekao da ima informacije da će odluka arbitražnog suda ići u korist Slovenije. Pošto se Hrvatska obratila sudu i Evropskoj komisiji, stigla su uvjeravanja suda da nema razloga za sumnju.

Sada se, dodala je Pusić, ponovo pojavljuje sumnja i Hrvatska će ispitati slučaj koliko je u njenoj moći.

Ona je dodala da se nije čula sa slovenačkim kolegom, jer se u ovom slučaju radi o postupanju suda.

Poslanik Slovenije u Evropskom parlamentu Ivo Vajgl je saopštio da je objavljivanje transkripata dokaz neodgovornog ponašanja visokih državnih službenika Slvenije.

"Priča iz Večernjeg lista - ako su snimci autentični - govori o neodgovornom komuniciranju visokih državnih službenika i ovlašćenih u predmetu koji je od državnog interesa" i to u doba kada se prisluškuje "i globalno i lokalno", rekao je Vajgl.

Arbitražni sporazum potpisali su premijeri Hrvatske i Slovenije Jadranka Kosor i Borut Pahor 4. novembra 2009. u Stokholmu. Njime je predviđeno uspostavljanje međunarodnog arbitražnog suda za određivanje granice na moru i kopnu, vezu Slovenije prema otvorenom moru i korišćenje relevantnih morskih područja.

Arbitražni sud čini pet sudija- po jedan iz Hrvatske i Slovenije, a preostala tri su izabrana zajedničim dogovorom s popisa Evropske komisije.

"Hrvatska mora podići buru u diplomatskim vodama"

Poslanica u Evropskog parlamentu, desničarka Ruža Tomašić ocijenila je da novonastala sitaucija u arbitražnom postupku Hrvatske i Slovenije traži hitnu i odlučnu reakciju hrvatske vlade.

"Hrvatska ovog puta mora podići buru u diplomatskim vodama kako bi zaštitila svoj nacionalni interes. Svako odlaganje naše reakcije koristi Sloveniji", naisala je Tomašićeva na Tviteru.

Ona je upozorila da ni sud ni Evropska komisija neće postupiti u korist Hrvatske ako konačno, kako je rekla, ne pokažemo zube i ne pošaljemo jasnu poruku da ne damo svoje.

Preporučujemo za Vas