Usvojen "Tijanin zakon" - potraga za nestalima bez odlaganja

Tijanu (15) oteo je Dragan Đurić iz Surčina nakon čega je ubio, a nedugo nakon toga silovane su i ubijene su još dvije djevojke
1 komentar(a)
Tijana Jurić, Foto: Screenshot (YouTube)
Tijana Jurić, Foto: Screenshot (YouTube)
Ažurirano: 17.07.2015. 05:39h

Skupština Srbije usvojila je juče izmjene Zakona o policiji koje predviđaju da potraga za nestalim osobama počinje bez odlaganja, odmah po prijavi nestanka.

Izmijenjeni zakon, u javnosti poznat kao "Tijanin zakon", stupiće na snagu narednog dana od objavljivanja u Službenom glasniku, a policija će ubuduće biti obavezna da u slučajevima nestanka osoba bez odlaganja koristi raspoložive mjere i radnje, i to odmah po prijavi nestanka.

Kako prenosi Tanjug, to bi trebalo da obezbjedi efikasnost policijskih istraga otmica i nestanka maloljetnika.

Izmjene Zakona o policiji, za koje je glasalo 183 poslanika, dok je jedan bio protiv, trebalo bi da doprinesu pravnoj sigurnosti, jer omogućavaju efikasniju organizaciju Ministarstva unutrašnjih poslova i postupanje u slučajevima prijave nestanka osoba, kao i hitno reagovanje u situacijama povećanog rizika.

Navedene izmjene Zakona pokrenuli su građani na društvenim mrežama, poslanik Saša Mirković i porodica maloljetne Tijane Jurić koja je nestala u julu prošle godine.

Tijanu (15) oteo je Dragan Đurić iz Surčina nakon čega je ubio, a nedugo nakon toga silovane su i ubijene su još dvije djevojke.

Bonus video: