Mićunović: Odnosi Crne Gore i Srbije nikad bolji

Prijemu u hotelu "Hajat" prisustvovala je predsjednica Narodne skupštine Maja Gojković, patrijarh srpski Irinej, ministri u Vladi Srbije Nebojša Stefanović, Nikola Selaković...
171 pregleda 18 komentar(a)
Branislav Mićunović, Foto: Boris Pejović
Branislav Mićunović, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 14.07.2015. 08:19h

Ambasada Crne Gore u Srbiji prijemom je obilježila Dan državnosti, a ambasador Branislav Mićunović poručio je da su odnosi između Crne Gore i Srbije najbolji od njihovog uspostavljanja u 19. vijeku.

Mićunović je, obraćajući se zvanicama na prijemu u hotelu Hajat, rekao da se Srbija i Crna Gora uvažaju i da u saradnji poštuju tradicionalne prijateljske veze naroda.

"Iskazujemo brigu i spremnost za zajedničku budućnost čitavog regiona, u koji ulažemo ovakve naše odnose, i zato što iskazujemo obostrani interes za međunarodnu podršku u procesu učlanjenja u EU. Sa zadovoljstvom kažem da između naših država danas nema nijedno otvoreno pitanje i takve odnose ostavljamo novim generacijama", naglasio je Mićunović.

On je naveo da Crna Gora obilježava jedan od najvećih događaja u njenoj istoriji - Dan ustanka naroda protiv fašističkog okupatora, kako je rekao, istorijsku težnju za državom i slobodom.

"Proslavljamo ovaj veliki praznik u slobodarskom Beogradu, u prijateljskoj Srbiji, koja dobro zna šta je borba za državu i slobodu. Zato se lakše razumijemo i uzajamno uvažavamo", istakao je crnogorski ambasador.

Prema njegovim riječima, 13. jula 1941. crnogorski narod je jedinstveno ustao protiv okupatora, i to je bio opštenarodni ustanak, u kome je učestvovalo oko 30.000 ljudi, što, kako je istakao, crnogorski 13. jul čini najvećim opštenarodnim organizovanim ustankom u okupiranoj Evropi.

Mićunović je dodao da je borba Srbije i Crne Gore za stvaranje i zvanično priznavanje državne nezavisnosti formalno okončana na današnji dan, 13. jula 1878. na Berlinskom kongresu, kada su obje zemlje dobile potvrdu svog međunarodnog i državnog suvereniteta od velikih evropskih sila.

Prijemu u hotelu "Hajat" prisustvovala je predsjednica Narodne skupštine Maja Gojković, patrijarh srpski Irinej, ministri u Vladi Srbije Nebojša Stefanović, Nikola Selaković, Aleksandar Antić, Ivan Tasovac, savetnik predsjednika Srbije Oliver Antić, brojni predstavnici diplomatskog kora, kulturnog i javnog života.

Crna Gora obilježava Dan državnosti, u znak sjećanja na 13. jul 1878. godine, kada je na Berlinskom kongresu priznata kao samostalna država, a istog datuma 1941. počeo je crnogorski narodni ustanak protiv fašizma.

Bonus video: