Lukač: Prijava protiv NN počinilaca zbog pokušaja ubistva Vučića

"Na osnovu ovih krivičnih djela u ime MUP-a ćemo svim bezbjednosnim agencijama u BiH predočiti saznanja o osobama koje su učestvovale u napadu na Vučića”, rekao je Lukač
5 komentar(a)
Aleksandar Vučić, Foto: Reuters
Aleksandar Vučić, Foto: Reuters
Ažurirano: 13.07.2015. 17:22h

Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) Republike Srpske podnijeće Specijalnom tužilaštvu prijavu protiv NN počinilaca zbog pokušaja ubistva i podstrekavanje na ubistvo premijera Srbije Aleksandra Vučića u Memorijalnom centru Potočari, u subotu, najavio je resorni ministar Dragan Lukač.

Takođe, rekao je Lukač, prijava će biti podnijeta i zbog ugrožavanja bezbjednosti predsjednika Slovenije Boruta Pahora na komemoraciji u Potočarima 11. jula.

Lukač je na konferenciji za novinare u Banjaluci rekao da će Specijalnom tužilaštvu Republike Srpske biti podnijet izvještaj i zbog napada na ovlašćenja službena lica u obavljanju službene dužnosti, te izazivanja opšte opasnosti, prenijeli su banjalučki mediji.

"Na osnovu ovih krivičnih djela u ime MUP-a ćemo svim bezbjednosnim agencijama u BiH predočiti saznanja o osobama koje su učestvovale u napadu na Vučića”, rekao je Lukač.

Prijava će, kako je rekao, biti podnijeta protiv NN lica jer nije potvrđen identitet počinilaca.

To praktično znači da je MUP RS pokrenuo istragu, a formiran je i istražni tim koji će aktivno raditi na rasvetljavanju napada na Vučića.

Ministar policije Republike Srpske je rekao da je na osnovu informacija i snimaka sa lica mjesta utvrđeno koja su krivična djela počinjena prilikom napada na srpskog premijera, te objasnio da se radi o pokušaju ubistva i podstrekivanja na ubistvo, kao i ugrožavanje bezbjednosti Pahora.

Direktor policije Republike Srpske Gojko Vasić je rekao da najviše odgovornosti zbog propusta u obezbjeđenju Vučića ima Direkcija za koordinaciju policijskih dela BiH koja je bila zadužena za unutrašnjost Memorijalnog centra Potočari.

Vasić je rekao i to da su u salu gdje se održavala komemoracija mogla ući samo dva čovjeka Vučićeve pratnje, prenio je portal banjalučkih Nezavisnih novina.

Avaz: Napadač na Vučića Almir Merdić, pripadnik odreda "El Mudžahid"

Glavni napadač na srpskog premijera Aleksandra Vučića u Memorijalnom centru Potočari u subotu je Almir Merdić iz Tešnja, blizak Stranci demokratske akcije (SDA), tvrdi Dnevni Avaz.

Na osnovu fotografije koju je beogradski Blic objavio, listu Dveni Avaz javili su se čitaoci koji tvrde da poznaju osobu sa slike i tvrde da to nije Asim S., kako piše Blic, već da je u pitanju Almir Merdić iz Jelaha kod Tešnja.

Čitaoci su Avazu poslali Merdićeve slike iz Potočara, koje su on i njegovi prijatelji postavili na svoje fejsbuk stranice.

U Jelahu, kako je prenijeto u dnevniku, se zna da su Merdić i njegova grupa veoma bliski nekim uticajnim ljudima u SDA.

Merdić je, prema Avazu zet Ramiza Hodžića Sikija, koji je u februaru ove godine uhapšen u SAD pod optužnicom za pomaganje terorističkoj organizaciji Islamska država.

Bio je pripadnik odreda "El Mudžahid", a američke vlasti tvrde da je mjesecima slao novac i opremu pripadnicima Islamske države.

Bonus video: