"ONO NIJE SMJELO DA SE DOGODI"

Vlada BiH osudila napad na Vučića u Potočarima

"Sada gledam medije i vidim da zvaničnici iz Srbije kažu da su upozorili nadležne u BiH. Izričito tražim da se kaže kome je to dostavljeno i da li je taj kome je dostavljeno proslijedio informacije svim nadležnim agencijama", rekao je Zvizdić i dodao da počinje da sumnja da mnogima nije u interesu da postoji koordinaciji bezbjednosnih službi na nivou BiH
83 pregleda 81 komentar(a)
Aleksandar Vučić, Foto: Reuters
Aleksandar Vučić, Foto: Reuters
Ažurirano: 13.07.2015. 11:57h

Savjet ministara BiH najoštrije je osudio napad na predsjednika Vlade Srbije Aleksandra Vučića na komemoraciji u Potočarima i zatražio od Ministarstva bezbjednosti BiH da u hitnom roku dostavi detaljnu analizu svega što se tog dana dešavalo u Memorijalnom centru.

Resorno ministarstvo treba da dostavi zaključke o mjerama koje treba da preduzmu sve nadležne agencije, a od Tužilaštva BiH traži se da pronađe i procesuira odgovorne za napad.

"Ovaj napad nije bio samo napad na Vučića već napad i na dignitet svih žrtava u Srebrenici, ali i na sve napore koje BiH čini. Ovaj događaj nije trebalo nije smio da se dogodi, a posebno se nije smio dogoditi na mjestu poput Srebrenice i Potočari”, rekao je nakon vanredne sjednice na konferenciji za novinare predsjedavajući Savjeta ministara Denis Zvizdić.

Zvizdić je, kako su prenijeli federalni mediji, rekao da se napad na srpskog premijera nije smio dogoditi zbog toga što su sve bezbjednosne agencije iz BiH garantovale sigurnost Vučiću i drugim zvanicama.

Zvizdić je rekao da je ovaj incident pokazao koje su sve slabosti unutar policijskih agencija u BiH, posebno s aspekta koordinacije.

Upravo iz tih razloga Zvizdić će, kazao je, nastaviti rad na formiranju koordinacionog tijela koje bi redovno zasijedalo, razmjenjivalo informacije te zajednički pravile plan djelovanja.

Zvizdić je istakao da on kao predsjedavajući Vlade BiH nije imao nikakvu informaciju da će Vučić biti napadnut u Srebrenici.

"Sada gledam medije i vidim da zvaničnici iz Srbije kažu da su upozorili nadležne u BiH. Izričito tražim da se kaže kome je to dostavljeno i da li je taj kome je dostavljeno proslijedio informacije svim nadležnim agencijama", rekao je Zvizdić i dodao da počinje da sumnja da mnogima nije u interesu da postoji koordinaciji bezbjednosnih službi na nivou BiH.

Ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić je nakon vanredne sjednice Saveta ministara rekao novinarima da je Agencija za istrage i zaštitu (SIPA) ignorisala zahtjeve za saradnju i pomoć u obezbjeđenju komemoracije.

Prema njegovim riječima, bilo je i drugih propusta, a da je koordinacija između policijskih agencija bila veoma loša te da je u pojedinim trenucima bilo i svađe među njima.

Poseban problem je bio razmjena informacija između policijskih agencija.

"Takođe problem je bila i sama organizacija, odnosno režija komemoracije. Bina za VIP osobe je bila preduboko u masi, a neke stvari su mijenjane u hodu iako nije dobijeno odobrenje od policijskih agencija", dodao je on.

Mektić je kazao da je Direkcija za koordinaciju policijskih tijela još 23. juna tražila da im SIPA pomogne u organizaciji dženaze u Potočarima.

Resorni ministar je rekao da je Direkcija od SIPA-e tražila angažovanje po tri osnova, od kojih je najbitniji da se angažuju dva tima specijalne policije te bezbjednosne agencije.

"Takođe, traženo je angažovanje i određenog broja inspektora SIPA-e, kao i tima za kontradiverzionu zaštitu", naveo je Mektić, prenio je portal Klix.ba.

Mektić tvrdi da SIPA nikad nije odgovorila na taj zahtjev.

"Oni su to samo ignorisali, nikada nisu odgovorili",rekao je Mektić.