Srbija: Zabranjena okupljanja 11. jula, radikali bi da dođu s četničkim zastavama

"Za MUP je bezbjednost svih građana važna i nećemo dozvoliti haos na ulicama bilo kog grada u Srbiji, pa ni Beograda", rekao je ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović
100 pregleda 9 komentar(a)
Nebojša Stefanović, Foto: Betaphoto
Nebojša Stefanović, Foto: Betaphoto
Ažurirano: 10.07.2015. 13:55h

Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije zabranilo je sve skupove zakazane za subotu u Beogradu, potvrdio je ministar Nebojša Stefanović, javlja B92.

U subotu se obilježava 20 godina od genocida u Srebrenici, a tim povodom, u Beogradu je zakazano nekoliko skupova.

Stefanović je na konferenciji za novinare rekao da je MUP nakon bezbjednosnih i operativnih provjera odlučio da zabrani sve skupove zakazane za sjutra ispred parlamenta.

"Upozoravam sve koji razmišljaju da ipak dođu da policija neće dozvoliti ni tolerisati bilo kakvo okupljanje ispred Skupštine Srbije niti održavanje skupova koji su zabranjeni", naglasio je Stefanović.

Stefanović je objasnio da je za sjutra bilo zakazano pet skupova u različitim periodima koje su najavili Zavjetnici, Dveri, Inicijativa mladih za ljudska prava, Udruženje porodica kidnapovanih i ubijenih od 1998 do 2000 i građanin Nikola Aleksić.

Podsjećajući da je učešće na skupu najavilo više organizacija i pojedinaca, Stefanović je rekao da je bilo puno neodgovornih izjava koje unose haos, pozivaju na netrpeljivost i različite podjele, te da je bilo i puno neodgoovroih ljudi kojima nije bilo u interesu da razmišljaju šta je bezbjednost Srbije i interes njenih grđana.

"Za MUP je bezbjednost svih građana važna i nećemo dozvoliti haos na ulicama bilo kog grada u Srbiji, pa ni Beograda", rekao je Stefanović.

Kako je dodao, imajući u vidu složenost situacije u regionu, "MUP se odlučio na potez koji garantuje mir i bezbjednost u cijeloj Srbiji".

Stefanović je na pitanja novinara rekao da je u posljednjih sedam dana u Srbiji bilo 23 skupa posvećena obilježavanju zločina u Srebrenici.

"Dakle - apsolutna demokratija. Ne znam da li možete da mi pokažete neku zemlju u regionu koja na slična način dozvoljava obilježavanje zločina nad drugim narodom. Kod nas se to radi i potpuno je u skladu sa demokratijom" poručio je Stefanović.

On je rekao da su skupovi zakazani za sjutra zabranjeni upravo zbog toga što je procijenjeno da bi rizici od izbijanja određenih nemira i ugrožavanja bezbjednosti, ne samo onih koji bi bili prisutni na skupovima već i drugih bili takvi da je bolje da budu zabranjeni.

"I danas imate razne manifestacije, i juče i posljednje dvije sedmice i biće u narednom periodu. Izuzetno smo restriktivni što se tiče ograničavanja slobode okupljanja", rekao je ministar i dodao da, kada se procijeni da je bezbjednost građana ugrožena, onda je njihova bezbjednost ideja vodilja Ministarstva i tu se ne radi ni o kakvom ugrožavanju bilo čijih prava.

Povodom obilježavanja godišnjice genocida u Srebrenici za sjutra je ispred Narodne Skupštine u Beogradu zakazan skup i pod nazivom #sedamhiljada.

Predstavnici više NVO koje podržavaju akciju #sedamhiljada ocijenili su na konferenciji za medije da bi eventualna zabrana te akcije bila isključivo politička odluka.

Međutim i Srpska radikalna stranka saopštila je da će se odazvati pozivu više nevladinih organizacija i priključiti akciji #sedamhiljada povodom obilježavanja 20 godina od zločina u Srebrenici.

Međutim, kako navode, namjeravaju da dođu s četničkim zastavama s natpisom "S vjerom u Boga, sloboda ili smrt".

Bonus video: