Keri: Da se tragedije kao Srebrenica nikada ne ponove

Keri je rekao da je to bio "nesavjesni zločin protiv čovječnosti" i snažan podsetnik na potrebu da se svijet mora suprotstaviti zlu u svakoj formi, te da mora ustati u odbranu ljudskih prava i dostojanstva
9 komentar(a)
Džon Keri, Foto: Reuters
Džon Keri, Foto: Reuters
Ažurirano: 10.07.2015. 11:59h

Nakon što je Savjet bezbjednosti UN u sredu odbio da izglasa britansku rezoluciju o Srebrenici, koja bi Srbe označila genocidnim narodom, danas se oglasio i američki državni sekretar Džon Keri porukom da se srebreničkih žrtava i svih žrtava rata treba sjećati ne samo danas, već svakodnevno.

Keri je, povodom 20 godina zločina u Srebrenici, rekao da je to bio "nesavjesni zločin protiv čovječnosti" i snažan podsetnik na potrebu da se svijet mora suprotstaviti zlu u svakoj formi, te da mora ustati u odbranu ljudskih prava i dostojanstva.

"Oni koji su počinili masakr moraju biti izvedeni pred lice pravde. A mi se moramo sjetiti srebreničkih žrtava i svih žrtava rata - ne samo danas, već svakodnevno", saopštio je Keri, a prenio Glas Amerike.

SAD, kako je navedeno, ostaju pouzdan partner narodu BiH i podržavaju njenu bezbjednost kroz primjenu Dejtonskog sporazuma, obezbjeđuju ekonomsku i tehničku pomoć - od konflikta, preko obnove, do razvoja države.

Cilj SAD je, istakao je Keri, da podrži nastavak progresa ka stabilnoj i prosperitetnoj Bosni i Hercegovini u regionu gdje građani mogu da žive u miru sa svojim komšijama i poštuju prava svih.

Poštovanje prema žrtvama genocida u Srebrenici SAD iskazuju i svojom odlučnošću da ne dozvole da se takve tragedije ikada ponove.

Ruski veto u Savjetu bezbjednosti onemogućio je usvajanje rezolucije o Srebrenici koji, prema tumačenju ruskog ambasadora pri UN Vitalija Čurkina, nije bio konstruktivan, izaziva sukobe i optužuje samo jedan narod za taj zločin.

Srbi, inače, nikada nisu negirali da se u Srebrenici dogodio zločin.

Predstavnički dom američkog kongresa je odmah u četvrtak podržao rezoluciju o Srebrenici sa kvalifikacijom je reč o "najgorem zločinu od Drugog svjetskog rata".

Iako je taj dom prije 10 godina, zločin u Srebrnici okvalifikovao kao genocid, u novoj recoluciji se riječ genocid pominje 14 puta.

Bonus video: