Artman: Srebrenica je žrtvovana za mir

"Bilo im je važno dobiti mir po svaku cijenu, a ta cijena je osam hiljada muškaraca i mladih dječaka iz Srebrenice", obrazložila je Artman u razgovoru za HRT
20 komentar(a)
Ratko Mladić, suđenje, Srebrenica, Foto: Reuters
Ratko Mladić, suđenje, Srebrenica, Foto: Reuters
Ažurirano: 10.07.2015. 09:22h

Bivša portparolka Haškog trinunala, novinarka Florens Artman, izjavila je da je uvjerena, na osnovu dokumenata i razgovora, da za događaje u Srebrenici veliku odgovornost snose Francuska, Velika Britanija i SAD.

"Bilo im je važno dobiti mir po svaku cijenu, a ta cijena je osam hiljada muškaraca i mladih dječaka iz Srebrenice", obrazložila je Artman u razgovoru za Hrvatsku radioteleviziju.

Ona je izrazila uvjerenje, takođe, da su te tri države žrtvovale Srebrenicu da bi Slobodan Milošević potpisao Dejtonski sporazum, odnosno pristao na mir, a oni izvukli svoje vojnike iz tog dijela Bosne i Hercegovine.

Inače, Artman je upravo objavila drugu knjigu koja se bavi ratom u BiH, u slobodnom prevodu "Slučaj Srebrenica - političko krvoproliće".

Komemoracijom u Memorijalnom centru u Potočarima sjutra će biti obilježeno 20 godina od masovnih ubistava bošnjačkog stanovništva u Srebrenici koja su, prema optužnici Haškog tribunala, počinili pripadnici Vojske Republike Srpske u julu 1995. godine.

Bonus video: