Srebreničke žrtve - preko Sarajeva do Potočara

Prolazeći kroz prijestonicu, kamion s posmrtnim ostacima nakratko se zaustavio ispred zgrade Predsjedništva BiH, gdje su građani i predstavnici izvršne i zakonodavne vlasti odali počast žrtvama zločina iz jula ratne 1995.
12 komentar(a)
Srebrenica, Foto: Reuters
Srebrenica, Foto: Reuters
Ažurirano: 09.07.2015. 12:02h

Povorka s posmrtnim ostacima 136 srebreničkih žrtava, koje će 11. jula biti kolektivno pokopane u Memorijalnom centru u Potočarima, prošla je danas kroz Sarajevo, na putu iz Visokog prema "vječnoj kući".

Kao i ranijih godina, prolazeći kroz prijestonicu kamion s posmrtnim ostacima nakratko se zaustavio ispred zgrade Predsjedništva BiH, gdje su građani i predstavnici izvršne i zakonodavne vlasti odali počast žrtvama zločina iz jula ratne 1995. godine.

Ispraćaju kolone prisustvovali su članovi Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović i Dragan Čović, potpredsjednici Federacije BiH Meliha Mahmutbegović i Milan Dunović, premijer Kantona Sarajevo Elmedin Konaković, reisu-l-ulema Husein Kavazović, američka ambasadorka Morin Kormak..., prenosi agencija Fena.

Povorka je iz Sarajeva nastavila put prema Potočarima, a posmtrni ostaci identifikovanih žrtava biće ukopani na 20. godišnjicu srebreničkog zločina.

U Memorijalnom centru Potočari kod Srebrenice do sada je sahranjena 6.241 identifikovana osoba.

Kako se navodi u presudama Haškog tribunala, u Srebrenici su u julu 1995. godine jedinice Vojske Republike Srpske, predvođene Ratkom Mladićem, ubile oko 8.000 Bošnjaka.

Bonus video: