Predstavnički dom SAD usvojio rezoluciju o Srebrenici

"Masovno ubistvo 8.000 muslimanskih muškaraca, koje su počinili Srbi u julu 1995. godine, bilo je najstravičnija epizoda rata od 1992-1995, koji je okončan podelom Bosne na dva polunezavisna entiteta", prenosi AFP
26 komentar(a)
Predstavnički dom, Foto: Reuters
Predstavnički dom, Foto: Reuters
Ažurirano: 09.07.2015. 10:43h

Predstavnički dom SAD je povodom dvije decenije od zločina u Srebrenici, usvojio rezoluciju sa obrazloženjem da je riječ o "najgorem zločinu od Drugog svjetskog rata".

Taj dom je prije 10 godina, zločin u Srebrnici okvalifikovao kao genocid, a juče je podržao novu rezoluciju u koje se riječ genocid pominje 14 puta.

"Masovno ubistvo 8.000 muslimanskih muškaraca, koje su počinili Srbi u julu 1995. godine, bilo je najstravičnija epizoda rata od 1992-1995, koji je okončan podelom Bosne na dva polunezavisna entiteta", prenosi AFP.

U rezoluciji Predstvničkog doma se ističe "da je politika agresije i etničkog čišćenja, koje su sprovele srpske snage u BIH od 1992. do 1995. godine, po definiciji zločin genocida, po članu dva, Konvencije o sprečavanju i kažnjavanju zločina genocida."

Rezolucija takođe osuđuje izjave koje negiraju ili dovode u pitanje da masakr u Srebrenici predstavlja genocid".

Agencija navodi da je Srbija osudila masakr, ali da su njeni lideri odbili da ga nazovu genocidom.

Navodi se da je Beograd bio ljut zbog nacrta rezolucije UN, koji je podnijela Velika Britanija, koja je pozvala Savjet bezbjednosti da ta masovna ubistva prizna za genocid. Rusija je stavila veto na rezoluciju, što je Srbija pozdravila, prenosi AFP.