SPOLJNA POLITIKA

Kitarović zamjerila Josipoviću privrženost Beogradu

Kitarović je naglasila kako Hrvatska ima odgovornost za bezbjednost i stabilnost jugoistočne Evrope, ali da "ne smije sebe samu zaključati u jugoistočno susjedstvo"
5 komentar(a)
Kolinda Grabar Kitarović, Ivo Josipović, Foto: Betaphoto/HINA
Kolinda Grabar Kitarović, Ivo Josipović, Foto: Betaphoto/HINA
Ažurirano: 14.02.2019. 12:57h

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović zamjerila je bivšem sefu države Ivu Josipoviću da je tokom njegovog mandata u spoljnoj politici isticana, kako ocjenjuje, napadna privrženost Beogradu.

Šefica najmlađe članice Evropske unije je poručila da nije nikada umanjivala važnost politike prema susjedstvu, ali da hrvatsku spoljnu politiku vidi puno otvoreniju i ambiciozniju od stalne koncentracije na tzv. regiju - izraz za koji kaže da joj je posebno mrzak.

"Da, u mandatu Ive Josipovića išlo se i pjevati i plesati u Beograd i napadno se isticala privrženost ne toliko ukupnoj regiji, koliko Beogradu kao metafori jugonostalgije, a pritom nijesmo riješili nijedno otvoreno pitanje. To važi i za naš odnos sa Crnom Gorom", kaže Grabar Kitarović u intervjuu "Slobodnoj Dalmaciji" pod naslovom "Ne vodim politiku regije".

Naglasila je kako Hrvatska ima odgovornost za bezbjednost i stabilnost jugoistočne Evrope, ali da "ne smije sebe samu zaključati u jugoistočno susjedstvo".

Državnu spoljnu politiku, objašnjava ona, vidi puno ambicioznije od njene regionalne dimenzije i pita šta zapravo znači izraz regija. 

Prema njenom mišljenju, Hrvatska ima odgovornost za bezbjednost i stabilnost jugoistočne Evrope, ali "ne smije sebe samu zaključati u jugoistočno susjedstvo".

Naglašava da njena regionalna politika znači da svaki razgovor i susret mora biti usmjeren prema rješavanju otvorenih pitanja, jer inače ti razgovori i susreti nemaju nikakvog smisla i stvaraju utisak otvorena pitanja i nisu posebno važna.

Predsjednica Hrvatske precizira da treba tražiti rješenja graničnih pitanja, a ako se o njima ne želi razgovarati, onda treba razmisliti o njihovom rješavanju pred međunarodnim sudom, na osnovu međunarodnih prava.