Zaev više ne pregovara sa premijerom Gruevskim

"Nisu mogući fer i demokratski izbori u Makedoniji s vladom predvođenom Nikolom Gruevskim", izjavio je Zaev
0 komentar(a)
Zoran Zaev, Foto: Beta-AP
Zoran Zaev, Foto: Beta-AP
Ažurirano: 09.07.2015. 08:15h

Lider opozicionog Socijaldemokratskog saveza Makedonije (SDSM) Zoran Zaev izjavio je da ta stranka više neće učestvovati u pregovorima o prevazilaženju krize u Makedoniji, zato što premijer Nikola Gruevsk "kontinuirano minira" postignuti dogovor od 2. jula o održavanju vanrednih parlamentarnih izbora.

Kako danas prenose mediji u Skoplju, Zaev je na konferenciji za novinare rekao da su dosadašnji pregovori bili neuspješni zato što Gruevski odugovlači proces, čime nanosi štetu i građanima i Makedoniji.

"U (dosadašnjim) pregovorima, Nikola Gruevski je odbio da prihvati podjelu odgovornosti između vlasti i opozicije za vraćanje demokratskih institucija, za normalizaciju države i obezbjeđivanje uslova za regularne, fer i demokratske izbore. Nisu mogući fer i demokratski izbori u Makedoniji s vladom predvođenom Nikolom Gruevskim", izjavio je Zaev.

Zaev je rekao da SDSM neće dozvoliti da (Nikola) Gruevski teroriše Makedoniju, kao i da će "produžiti intenzivno djelovanje koristeći sva sredstva koja koja mu stoje na raspolaganju do konačnog pada režima Gruevskog".

Zaev je najavio i da će se nastaviti projekat "Istina za Makedoniju", odnosno da će SDSM nastaviti sa objavljivanjem po vlast kompromitujućih prisluškivanih razgovora vladinih zvaničnika.

Politička i institucionalna kriza u Makedoniji traje od posljednjih parlamentarnih izbora u aprilu 2014.godine, čije rezultate opoziciona SDSM nije priznala i od kada njeni poslanici ne učestvuju u radu parlamenta, a produbila se početkom ove godine od kada su Gruevski i Zaev optužili jedan drugog za "rušenje ustavnog poretka" i za "uništavanje Makedonije".

Ispred zgrade Vlade Makedonije bez prestanka od 17. maja traju protesti opozicije sa zahtjevom da premijer Nikola Gruevski podnese ostavku.

Pregovori o prevazilaženju krize u Makedoniji, uz učešće vlasti i opozicije, odvijali su se od aprila u više navrata u Briselu i Strazburu, uz posredovanje zvaničnika EU, kao i ambasada SAD i EU u Skoplju, a 2. juna je bio postignut načelni dogovor da se prijevremeni parlamentarni izbori u toj zemlji održe najkasnije do kraja aprila 2016. godine.

Vlast i opozicija nisu mogli da se usaglase oko toga ko će organizovati prijevremene izbore, dok je SDSM tražio da premijer Nikola Gruevski podnese ostavku i da izbore organizuje tehnička vlada. Gruevski je odbio da ostavku podnese navodeći da je mandat za sastav Vlade dobio od građana na izborima.

Bonus video: