Nikolić pisao Putinu o opasnosti od rata na Balkanu

"Svima nam je potrebna blagovremena podrška mudrih i moćnih kako bismo uplovili u eru mira i razvoja", zaključio je predsjednik Srbije
10 komentar(a)
Vladimir Putin i Tomislav Nikolić, Foto: Reuters
Vladimir Putin i Tomislav Nikolić, Foto: Reuters
Ažurirano: 09.07.2015. 06:36h

Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić je u vrijeme pripreme britanske rezolucije o Srebrenici, u pismu predsjedniku Rusije, Vladimiru Putinu, naveo da taj dokument vidi kao politički instrument čiji će konačni ishod oslabiti pozicije Srbije i ugroziti region, čak i opasnošću od rata.

Predložena rezolucija o Srebrenikci nije u srijedu usvojena u Savjetu bezbjednosti UN jer je Rusija uložila veto. Za rezoluciju je glasalo deset članica Savjeta bezbjednosti, a četiri su bile uzdržane.

Tražeći od Putina da upotrijebi autoritet kako bi onemogućio da u Savjet bezbjednosti UN stigne tekst rezolucije koji je pripremila Velika Britanija Nikolić je naveo da će, "ako ovom rezolucijom samo jedan, srpski narod bude osuđen za ni manje ni više, jedini genocid svjetskih razmjera, napori Srbije, Vlade Srbije i moji lični da živimo, kao dobre komšije, biti uzaludni".

U tom slučaju, "Balkan će biti na ivici novog rata", ukazao je Nikoilić Putinu u pismu u koje je beogradska "Politika" imala uvid.

Predsjednik Srbije je u pismu Putinu kazao da rezoluciju "vidi kao politički instrument, čiji je konačni ishod biti slabljenje pozicije Srbije ugrožavanje stabilnosti regiona koja je stvorena uz veliki trud i zalaganje svih nas".

Velika je nepravda, neistinito i neodgovorno, piše dalje Nikolić, svoditi užase genocida na ratni zločin koji je počinjen u Srebrenici.

Presjednik je podsjetio da su u Srebrenici, blizu nje i u njenoj okolini muslimanske snage Bosne i džihadisti koji su im se pridružili hladnokrvno ubili hiljade srpske djece, žena i starih, tada je sa zemljom sravnjeno 39 sela.

"Niko za to nije odgovarao, a samo u toj regiji pobijeno je skoro 5.000 srpskih civila. Kako onda za njih tražiti pravdu, ko će za njih podnositi nacrte rezolucije u SB UN, Sa teritorije Hrvatske i Kosova protjerano je oko 500.000 Srba sa vjekovnih ognjišta. Ko će za njih da predlaže rezoluciju SB UN?", pi‡tao je predsjednik Srbije u pismu .

Nikolić je od predsjednika Rusije tražio da se usprotivi postupcima koji se "usredsređuju na otvaranje starih rana, a ne na stvaranje osnove za bolju budućnost Balkana i istinskog pomirenja nacija koje su činile bivšu Jugoslaviju".

"Svima nam je potrebna blagovremena podrška mudrih i moćnih kako bismo uplovili u eru mira i razvoja", zaključio je predsjednik Srbije, prenijela je "Politika".