Lihačov: Rezolicija UN o Srebrenici mogla zapaliti Balkan

Problemi koji se odnose na istoriju ne mogu biti riješavani podjelama ili putem sukoba interesa različitih etničkih grupa", kazao je Lihačov
101 pregleda 27 komentar(a)
Savjet bezbjednosti UN, Foto: Reuters
Savjet bezbjednosti UN, Foto: Reuters
Ažurirano: 09.07.2015. 07:22h

Britanski predlog rezolucije o Srebrenici, koju juče nije usvojio Savjet bezbjednosti UN, mogla je da zapali Balkan, smatra član Odbora ruske državne Dume Vasilij Lihačov.

Rusija je juče stavila veto na rezoluciju, čiji je nacrt uradila Velika Britanija, koji je ubijanje bosanskih muslimana okvalifikovao kao genocid, uz obrazloženje da poricanje te činjenice predstavlja prepreku pomirenju u BiH. Za rezoluciju je glasalo 10 zemalja, članica SB, a uždržane su bile Angola, Venecuela, Kina i Nigerija.

"Mislim da bi usvajanje te rezolucije imalo za posljedicu političku nestabilnost, jer bi omogućila Amerikancima da rukovode linijom novog talasa sukoba u BiH, što bi opet moglo zapaliti cijeli Balkan", kazao je Lihačev, prenosi TAS.

On je naveo da stav Rusije bio sasvim prikladan jer poziva na stabilizaciju regiona. "Problemi koji se odnose na istoriju ne mogu biti riješavani podjelama ili putem sukoba interesa različitih etničkih grupa", kazao je Lihačov.

Lihačov je istakao da oni jedino mogu da se riješe u mirnoj atmosferi uzajamnog poštovanja i razumijevanja zajedničke budućnosti tih naroda.

Bonus video: