Nikolić: Spriječen pokušaj da se cio srpski narod proglasi genocidnim

"Od početka smo željeli da se rezolucijom izrazi podrška Dejtonskom procesu", rekao je zamjenik ministra inostranih poslova Rusije Genadij Gatilov
93 pregleda 0 komentar(a)
Tomislav Nikolić, Foto: Boris Pejović
Tomislav Nikolić, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 08.07.2015. 16:50h

Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić saopštio je danas da je ruskim vetom na predlog Rezolucije o Srebrenici u Savjetu bezbjednosti UN "spriječeno bacanje ljage na cio srpski narod, u pokušaju da se proglasi genocidnim", dok je Rusija "dokazala da je pravi i iskreni prijatelj" Srbije.

Predlog britanske rezolucije o Srebrenici o kojem se danas glasalo u UN nije usvojen jer je Rusija, jedna od pet stalnih članica UN, uložila veto.

"Nijesu pojedine zemlje danas pokušale da anatemišu Srbe zato što su stvarno počinili genocid. Danas je trebalo kazniti Srbe zato što nijesu pristali na ucjene i ultimatume. Zato što su odoljeli pritiscima da se uvedu sankcije Rusiji i zato što beskopmpromisno poštuju istinu i pravdu", navodi se u saopštenju Nikolića, uz ocjenu da je danas "veliki dan za Srbiju".

Nikolić je dodao da se u Srebrenici desio "užasan zločin koji je osudila cijela Srbija", ali i da su "muslimanske snage Bosne i džihadisti" hladnokrvno ubili hiljade srpske djece, žena i starih lica, i sravnili sa zemljom 39 sela u tom području.

Prema njegovoj ocjeni, rezolucija koju je predložila Velika Britanija podnijeta je u možda najdrastičnijoj verziji, a za cilj je imala da srpski narod bude osuđen za "genocid svjetskih razmjera".

"Paradoksalan je pokušaj da narod koji je bio žrtva genocida i progona tokom Drugog svjetskog rata, koji je zarad mira i slobode čitavog svijeta žrtvovao trećinu svog stanovništva tokom Prvog svjetskog rata, koji je proglasio svog krvnika za brata i prigrlio ga, odrekavši se sopstvene državnosti", bude označen kao genocidan, navodi se u saopštenju.

Predsjednik Srbije je rekao da čak i kada bi takva "paradoksalna odluka" bila donijeta Srbija ne bi bila ogorčena, niti bi se svetila i mrzjela.

"Srbija ostaje posvećena pomirenju, miru i stabilnosti u regionu i snaženju prijateljstva širom svijeta", zaključio je Nikolić.

Hamond: Ovo je ponižavajuće

Ministar spoljnih poslova Velike Britanije Filip Hamond izjavio je danas da je neusvajanje rezolucije o Srebrenici na Savjetu bezbjednosti ponižavajuće za porodice žrtava i one koji su preživjeli genocid.

"Istinsko pomirenje zahtjeva suočavanje sa prošlom realnošću na svim stranama i odlučnost da se, zbog budućnosti, iz toga izvuku pouke. Imamo obavezu prema svima onima koji su u ratu izgubili svoj život, da zajedno radimo na izgradnji bezbjedne i prosperitetne BiH", naveo je Hamond u saopštenju koje je proslijedila britanska ambasada.

Hamond je rekao da britanski predlog rezolucije nije upirao prst krivice ni u koga, niti je trebalo da ponovo izazove bolne podjele.

"Mi smo imali tri cilja: da obilježimo godišnjicu i sjetimo se žrtava genocida u Srebrenici i žrtava na svim stranama tokom konflikta u BiH; da apelujemo na postizanje pravde za sve, kao i na pomirenje; i da iz ovih tragičnih događaja izvučemo lekcije za UN", naveo je Hamond.

10 za, četiri zemlje uzdržane

Predstavnici 10 zemalja su podržali rezoluciju, četiri zemlje su bile uzdržane, a ambasador Rusije pri UN Vitalij Čurkin je bio protiv, a nakon glasanja predsjedavajući sjednice je konstatovao da rezolucija nije usvojena.

Ambasador Rusije u UN Vitalij Čurkin upozorio je pre nego što je počelo glasanje o nacrtu britanske rezolucije o Srebrenici da se tekst ne stavlja na glasanje jer će Rusija glasati protiv.

Čurkin je rekao da pošto nema konsenzusa o nacrtu rezolucije u BiH, njeno usvajanje u Savjetu bezbednosti bilo bi kontraproduktivno i vodilo bi povećanju tenzija u regionu.

On je naglasio da Savjet bezbjednosti treba da se bavi aktuelnim situacijama, a ne istorijskim događajima.

Američka ambasadorka u UN Samanta Pauer ocijenila je da je glasanje Rusije nova mrlja na reputacij Savjeta bezbjednosti.

Predstavnik Velike Britanije, zemlje predlagača rezolucije, istakao je da je bilo žrtava na svim stranama.

"Ovaj nacrt ne optužuje srpski narod, već podstiče pomirenje, a priznanje prošlosti je preduslov za to", rekao je britanski ambasador.

Kina je prije glasanja predlagala da se nastave konsultacije dok se ne pronađe zajendički jezik u vezi sa rezolucijom.

Prvobitno je bilo planirano da sjednica bude održana juče ali je odlagana tri puta jer nije bilo konsenzusa o tekstu britanske rezolucije.

Nakon toga nastavljene su konsultacije, a zamjenik ministra inostranih poslova Rusije Genadij Gatilov izjavio je ranije danas da Rusija i ostale stalne članice Savjeta bezbjednosti UN pokušavaju da naprave "kompromisni tekst" rezolucije o Srebrenici, prenio je Sputnjik.

"Od početka smo željeli da se rezolucijom izrazi podrška Dejtonskom procesu", rekao je Gatilov.

"Vraćati se iznova na svu tu priču i određivati ko je kriv za genocid, štaviše, svaljivati krivicu na čitav narod, konkretno Srbe, smatramo kontraproduktivnim", ocijenio je zamjenik ministra inostranih poslova Rusije.

Prema pisanju "Blica", Velika Britanija i SAD su sinoć ruskoj delegaciji u Savjetu bezbjednosti UN uputile sedmi predlog rezolucije o Srebrenici, a ruska delegacija je, navodi beogradski list, proslijedila najnoviji predlog u Moskvu, kako bi se ruski državni vrh izjasnio o tom tekstu.

Bonus video: