POLICIJA POKRENULA ISTRAGU

Islamisti hakovli stranice Dubrovačkih ljetnjih igara

Jutarnji list je na svom portalu naveo da su se na stranicama festivala našle poruke u kojima se poziva na prestanak finansiranja rata u Siriji, Iraku i Libiji, te se traži sloboda za Palestinu i veliča Hamas
2 komentar(a)
Hakeri, Foto: Shutterstock
Hakeri, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 07.07.2015. 11:47h

Službene stranice Dubrovačkih ljetnjih igara danas su hakovane, a na njima su se pojavile poruke podrške islamistima, koje su potom uklonjene, potvrdili su novinarima u službi za informisanje festivala.

O svemu je, kako prenose lokalni mediji, obaviještena policija koja je pokrenula istragu. Sadržaj službenih stranicama festivala i dalje je nedostupan, ali se radi na uklanjanju poteškoća.

Jutarnji list je na svom portalu naveo da su se na stranicama festivala našle poruke u kojima se poziva na prestanak finansiranja rata u Siriji, Iraku i Libiji, te se traži sloboda za Palestinu i veliča Hamas.

Dubrovačke ljetnje igre našle su se ranije u centru pažnje javnosti pošto se u programu ovogodišnjeg 66. festivala našla predstava "Elelementarne čestice" francuskog autora Mišela Ulbeka (Michel Houllebecq).

Predstava je najprije skinuta s programa, jer je Ministarstvo unutrašnjih poslova, po zahtjevu Dubrovačko-neretvanske županije, procijenilo da bi njeno izvođenje predstavljalo bezbjednosni rizik zbog stavova francuskog pisca o islamu.

Takva odluka naišla je na široku osudu brojnih umjetnika, koji su isticali da predstava ne vrijeđa nikoga. Nedavno je objavljeno da će se predstava u režiji Ivice Buljana ipak naći na programu Dubrovačkih ljetnjih igara, a njeno izvođenje obezbjeđivaće policija.

Preporučujemo za Vas