Rusija rijetko poseže za vetom u Savjetu bezbjednosti UN

Od oko 150 rezolucija koje su se bavile problemima izazvanim ratovima i raspadom bivše SFRJ samo u tri slučaja rezolucije nisu prošle jer je neka od stalnih članica uložila veto
0 komentar(a)
Saudijska Arabija, Savjet bezbjednosti, Foto: Beta/AP
Saudijska Arabija, Savjet bezbjednosti, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 07.07.2015. 11:42h

Savjet bezbjednosti UN u proteklih 20-ak godina posvetio je više od 150 rezolucija problemima izazvanim ratovima i raspadom bivše SFRJ, a samo u tri slučaja rezolucije nisu prošle jer je neka od stalnih članica uložila veto. Rusija je u decembru 1994. spriječila usvajanje rezolucije kojom se, zbog teške humanitarne situacije na području Bihaća, traži striktnija kontrola granica SRJ sa Hrvatskom i BiH.

Kina se u februaru 1999. usprotivila usvajanju rezolucije kojom se produžava mandat snaga UN u Makedoniji za još šest mjeseci, zbog prethodne odluke Skoplja da prizna Tajvan kao nezavisnu državu.

SAD su 30. juna 2002, dan uoči osnivanja stalnog Međunarodnog krivičnog suda, glasale protiv nacrta rezolucije kojom se produžava mandat misije UN u BiH, kako svoje vojnike u mirovnim snagama ne bi izložili riziku suđenja pred sudom koji ne priznaju.

U Savjetu bezbjednosti UN nije prošla ni rezolucija kojom je u martu 1999. tražen hitan prekid bombardovanja SRJ, kada su nacrt teksta kojim se osuđuje primjena sile bez odobrenja Savjeta bezbjednosti podržale samo Rusija, Kina i Namibija, dok je preostalih 12 članica Savjeta bezbjednosti glasalo "protiv".

Savjet bezbjednosti UN ima 15 članica, predstavnici deset zemalja biraju se na određeni period, a pet "stalnih stolica", uz pravo da vetom spriječe usvajanje neke rezolucije, imaju SAD, Velika Britanija, Francuska, Rusija i Kina.

Pravo veta uvedeno je kako bi se spriječilo da se nadglasavanjem donose odluke koje bi mogle izazvati poremećaje na globalnom nivou. To pravo ne važi na proceduralna pitanja, što znači da niko ne može da spriječi da se o predloženoj rezoluciji raspravlja.

Ukoliko procijeni da joj se otvoreni sukob s ostatkom svijeta ne isplati, a ne želi da odustane od svog stava, stalna članica Savjeta bezbjednosti UN može se odlučiti i da bude uzdržana od glasanja čime "čuva obraz", ali ne sprečava usvajanje rezolucije.

Savjet bezbjednosti UN danas će razmotriti predlog rezolucije, koju je podnijela Velika Britanija, povodom 20 godina od genocida nad Bošnjacima u Srebrenici.

Prema beogradskim medijima, predsjednik Srbije Tomislav Nikolić zamolio je Rusiju da na usvajanje tog dokumenta uloži veto.