Nikolić pisao kraljici Elizabeti: Posvetite pažnju Balkanu

"Mi smo nacija prilično različita od drugih koje su slične veličine ili moći. Kad god bismo kroz istoriju bili napadnuti, opredjeljivali smo se za otpor i borbu za slobodu", navodi se u pismu
52 pregleda 6 komentar(a)
Tomislav Nikolić, Foto: Betaphoto
Tomislav Nikolić, Foto: Betaphoto
Ažurirano: 07.07.2015. 07:38h

Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić uputio je pismo britanskoj kraljici Elizabeti povodom inicijative Londona da se u Savjetu bezbjednosti Ujedinjenih nacija usvoji Rezolucija o Srebrenici, objavio je "Danas".

Taj list je, kako kaže, pismo dobio iz obavještenih krugova, ono je dostavljeno Ambasadi Srbije u Londonu i zasad nema potvrde da je i uručeno, navodi "Danas".

"Vaše Veličanstvo, lično Vam se obraćam, svjestan činjenice da bi moje obraćanje, moglo da bude protumačeno kao nediplomatsko, ali moram, kako ne bismo napravili grešku i region Balkana vratili u teška vremena sukoba koje bismo svi da zaboravimo", poručio je Nikolić kraljici Elizabeti.

"Najljubaznije Vas molim da posvetite pažnju jednom ozbiljnom pitanju koje bi moglo da pokvari višegodišnje napore Srbije usjmerene ka davanju našeg skromnog doprinosa ukupnoj stabilnosti Jugoistočne Evrope. Naime, radi se o predlogu Rezolucije o Srebrenici, koji je u Savjetu bezbjednosti UN podnijela Vaša zemlja", naveo je predsjednik Srbije u pismu upućenom 2. jula.

"Mi smo nacija prilično različita od drugih koje su slične veličine ili moći. Kad god bismo kroz istoriju bili napadnuti, opredjeljivali smo se za otpor i borbu za slobodu. U velikom broju prilika naši su se postupci podudarali sa formiranom međunarodnom pozicijom, borbom i ciljevima Vaše nacije. Nikada nismo željeli da odustanemo, da uzmaknemo, niti da nam drugi određuju za šta ćemo se mi opredijeliti. Takvo stanovište bilo je veoma zahtjevno, često i opasno, ali na kraju je nosilo olakšanje i bilo je zdravo za naš duh", navodi se u pismu.

Nikolić dodaje: "Imam na umu, između ostalog, Prvi svjetski rat i Drugi svjetski rat, u kojima su Srbi priložili najveću moguću žrtvu. U ova dva rata izgubili smo milione najmlađih, najpametnijih i najhrabrijih ljudi, što je za posljedicu imalo radikalno smanjenje našeg stanovništva i izgleda za budućnost."

"Sve je to učinjeno u uvjerenju da su sloboda i dostojanstvo čovjeka vrhunske vrijednosti. Nikada nismo bili vješti u hladnom kalkulisanju naših uloga i namjera, već smo se rukovodili osjećanjima", istakao je srpski predsjednik.

"Vjerujem da Vam je poznato da su se Srbi borili protiv Turaka, Austrougarskog carstva, Njemaca i potom njihovog Rajha. Suprotstavili smo se i mnogim drugima, čak i NATO-u 1999. godine, u vjeri da moramo braniti teritoriju Kosova koja istorijski nama pripada", dodao je Nikolić u pismu, adresiranom na "Njeno veličanstvo, Kraljica Elizabeta Druga, Ujedinjeno Kraljevstvo Velike Britanije i Sjeverne Irske, London".