KOMEMORACIJA ŽRTVAMA

Kameron: Ne zaboraviti šta se desilo u Srebrenici

Dvadeseta godišnjica je trenutak da se sjetimo mnogih hiljada koji su izgubili živote, da se sjetimo njihovih porodica i nestalih, kao i činjenice da se za mnoge - uključujući Majke Srebrenice - agonija nastavlja svakog dana, nepomućena prolaskom vremena", rekao je Kameron
19 komentar(a)
Dejvid Kameron, Foto: Beta-AP
Dejvid Kameron, Foto: Beta-AP
Ažurirano: 06.07.2015. 14:57h

Britanski premijer Dejvid Kameron izjavio je da se nikada ne smije zaboraviti šta se dogodilo u Srebrenici prije 20 godina.

Kameron je prisustvovao komemoraciji žrtavama genocida u Srebrenici u Vestminsterskoj opatiji. Komemoraciji je prisustvovalo i više stotina Bošnjaka i Britanaca. .

"Nikada ne smijemo zaboraviti šta se desilo u Srebrenici", rekao je Kameron.

Britanski premijer je rekao da je 20. godišnjica genocida u Srebrenici trenutak da se podsjeti na stradanje hiljade ljudi, kao i njihovih porodica, prenio je BBC.

"Dvadeseta godišnjica je trenutak da se sjetimo mnogih hiljada koji su izgubili živote, da se sjetimo njihovih porodica i nestalih, kao i činjenice da se za mnoge - uključujući Majke Srebrenice - agonija nastavlja svakog dana, nepomućena prolaskom vremena", rekao je Kameron.

"Moramo potvrditi našu odlučnost da spriječimo genocide u budućnosti", rekao je britanski premijer.

Na ceremoniji je govorila i Munira Subašić, predsjednica udruženja Majke Srebrenice.

Na komemoraciji je govorio i lord Pedi Ešdaun koji je bio visoki predstavnik za BiH 2002.

"Da li greškom, lošom procjenom, nemogućnošću da pojmimo ili prosto nepažnjom, stajali smo po strani kada nije trebalo. Zato treba da se sjetimo Srebrenice, ne samo da skrenemo pažnju na one koji su patili, već kao i upozorenje svima nama šta se desi kao okrenemo leđa", rekao je Ešdaun.

Širom Velike Britanije je organizovano oko 100 događaja povodom 20. godišnjice genocida u Srebrenici.