Kitarović: Evropa će se proširenjem podmladiti i osnažiti

Hrvatska se, prema riječima Grabar Kitarović, nada i jačanju privredne saradnje s Makedonijom
2 komentar(a)
Kolinda Grabar Kitarović, Foto: Beta-AP
Kolinda Grabar Kitarović, Foto: Beta-AP
Ažurirano: 06.07.2015. 15:08h

Evropa treba novo osnaženje i pomlađivanje, zato je neophodno da se zemljama jugoistočne Evrope ne zatvara evropska perspektiva, iako će stanje u Grčkoj dodatno uticati na evropski zamor proširenjem, ocijenila je danas hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović.

Nakon sastanka s makedonskim predsjednikom Đorđem Ivanovim u Zagrebu, čija je zemlja jedna od aspiranata na članstvo u Europskoj uniji, šefica države je navela da je proširenje proces koji pridonosi snazi EU i privrednom razvoja.

Hrvatska se, prema riječima Grabar Kitarović, nada i jačanju privredne saradnje s Makedonijom u kojoj je privredni rast 3,6 odsto, prenijela je Hina.

"Nadamo se jačanju saradnje u građevinskom sektoru, obnovi infrastrukture i u turizmu", rekla je ona i zaključila kako bi hrvatska i makedonska preduzeća mogla da "zajednički nastupaju u trećim zemljama, tradicionalnim tržištima bivše države".

Grabar Kitarovuć nije željela da komentiriše rezultat referenduma kojim su Grci juče odbili paket mjera štednje, dok je Ivanov dodao da nema opasnosti od zatvaranja grčkih banaka koje rade u Makedoniji

Bonus video: