Izetbegović podržao britansku rezoluciju o Srebrenici

Izvještaju o padu Srebrenice, koji je podnesen 2000, generalni sekretar UN Kofi Annan navodi da greškom, pogrešnom procjenom i nemogućnošću da se prepozna obim zla s kojim su suočene, Ujedinjene nacije nisu učinile svoj dio posla kako bi pomogle da se spasi narod Srebrenice“, naglasio je Izetbegović
53 pregleda 7 komentar(a)
Bakir Izetbegović, Foto: Sda.ba
Bakir Izetbegović, Foto: Sda.ba
Ažurirano: 06.07.2015. 07:23h

Bošnjački član Predsjedništva BIH Bakir Izetbegović izrazio je punu podršku britanskom nacrtu rezolucije u Savjetu bezbjednosti UN o Srebrenici jer je, kako kaže, taj grad pretvorio u "najmračniji čas" Ujedinjenih nacija koje, po sopstvenom priznanju nisu uspjele da zaštite civilno stalnovištvo uprkos svojoj obavezi.

U pismu predsjedniku Savjeta bezbjednosti UN Džerardu van Bohemenu, Izetbegović je ocijenio da je stoga više nego prikladno da SB UN oda počast žrtvama Srebrenice usvajanjem rezolucije i da "istina i pravda nisu neprijatelji mira i stabilnosti".

S druge strane, srpski član Predsjedništva BiH i predsjedavajući kolektivnog šefa države Mladen Ivanić, uputio je nedavno pismo ambasadorima zemalja članica SB UN, zatraživši da se ne usvoji rezolucija o Srebrenici.

Ivanić je tada rekao da se na ovaj korak odlučio, jer o rezoluciji nema konsenzusa u Predsjedništvu BiH, zbog čega ne vidi smisao njenog sazivanja.

“Zaštićena zona Ujedinjenih nacija, Srebrenica, pretvorila se u najmračniji čas UN-a, jer ova organizacija, po vlastitom priznanju, nije zaštitila civilno stanovništvo u Srebrenici uprkos svojoj obavezi. U svom Izvještaju o padu Srebrenice, koji je podnesen 2000. godine, generalni sekretar Ujedinjenih nacija Kofi Annan navodi da greškom, pogrešnom procjenom i nemogućnošću da se prepozna obim zla s kojim su suočene, Ujedinjene nacije nisu učinile svoj dio posla kako bi pomogle da se spasi narod Srebrenice“, naglasio je Izetbegović.

Podsjetio je da je u svom obraćanju na komemoraciji povodom genocida u Srebrenici održanoj 1. jula 2015, generalni sekretar Ban Ki-Mun je izjavio: “Ujedinjene nacije, koje su osnovane sa ciljem sprečavanja ponavljanja takvih zločina, i pored odgovornosti, nisu uspjele sačuvati živote nedužnih civila koji su tražili zaštitu od sukoba i nasilja oko njih. Sekretarijat Ujedinjenih nacija, Savjet bezbjednosti i zemlje članice dijele krivicu.“

"Argumenti od nekih da će donošenje ove rezolucije imati negativne posljedice po stabilnost u Bosni i Hercegovini i produbiti podjele u našem društvu, duboko su cinični i trebaju biti kategorično odbačeni od Savjeta bezbjednosti“, istakao je on.

Istina i pravda nisu neprijatelji mira i stabilnosti. Naprotiv, oni održavaju mir i stabilnost, kaže Izetbegović i dodaje da proces pomirenja ne može ići napred ako ne postoji zajedničko priznavanje zločina i nastojanje da se počinitelji privedu pravdi.

Izetbegović je naglasio da oni koji žele bolje odnose u Bosni i Hercegovini, i sa Bosnom, moraju prihvatiti prošlost, suočiti se sa istinom, prestati da vrijeđaju žrtve i one koji su preživjeli genocid, kao i negiranje sudski potvrđenih istorijskih činjenica.