Merkel: Zemlje Zapadnog Balkana u dobroj perspektivi ulaska u EU

Glavne teme posjeta Albaniji, Srbiji i BiH 8. i 9. jula biće bilateralni odnosi, ekonomska i energetska pitanja, kao i predstojeća konferencija o Zapadnom Balkanu
2 komentar(a)
Angela Merkel, Foto: Beta/AP
Angela Merkel, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 04.07.2015. 18:34h

Sve zemlje zapadnog Balkana imaju perspektivu ulaska u Evropsku uniju (EU), izjavila je danas u Berlinu njemačka kancelarka Angela Merkel, nekoliko dana prije njene posjete Srbiji, BiH i Albaniji.

"Napredak je ostvaren i pored nekih teškoća koje opstaju", ocijenila je Angela Merkel u svojoj redovnoj nedjeljnoj video poruci građanima.

Njemačka kancelarka je ukazala na "uspjeh" ulaska Slovenije i Hrvatske u EU.

Glavne teme posjeta Albaniji, Srbiji i BiH 8. i 9. jula biće bilateralni odnosi, ekonomska i energetska pitanja, kao i predstojeća konferencija o Zapadnom Balkanu.

Angela Merkel je rekla da bi napredak u pregovorima Brisela i Srbije mogao da zavisi od odnosa između Srbije i Kosova. "Ostalo je još dosta posla, ali postoje zadovoljavajući znaci", dodala je ona.

"Sve u svemu, mogu da primijetim da postoji napredak ali još mnogo velikih problema", zakljućila je Merkel, koja dolazi u Beograd u srijedu veče poslije čega će razgovarati s premijerom Aleksandrom Vučićem

Bonus video: