NEFUNKCIONALAN SPORAZUM

Mesić: Ustav BiH mora da se mijenja, nadogradnja Dejtona mora doći spolja

Bivšvi hrvatski predsjednik je ukazao da je entitetska podjela "protivna samom biću" BiH, da nema "nikakvog utemeljenja" u njenoj istoriji i tradiciji, konstatujući da je ta "neprirodna podjela osnova svih problema" u današnjoj BiH
2 komentar(a)
Stjepan Mesić, Foto: FoNet/AP
Stjepan Mesić, Foto: FoNet/AP
Ažurirano: 04.07.2015. 14:44h

Bivši predsjednik Hrvatske Stjepan Mesić ocijenio je danas da je Dejtonski sporazum stvorio nefunkcionalnu BiH i poručio da BiH treba novi ustav i nova organizacija države. 

Mesić je u Podgorici, na skupu Igmanske inicijative posvećenom Dejtonu, regionu i njegovoj perspektivi, ocijenio da je Dejtonskim sporazumom prekinut rat, ali da je stvoren sistem kojim BiH ni do danas nije mogla da postane funkcionalna država. 

Bivšvi hrvatski predsjednik je ukazao da je entitetska podjela "protivna samom biću" BiH, da nema "nikakvog utemeljenja" u njenoj istoriji i tradiciji, konstatujući da je ta "neprirodna podjela osnova svih problema" u današnjoj Bosni i Hercegovini. 

"Ta podjela je proizvela nacionalno mješoviti entitet, u kojem pripadnici jedne nacije u nemalom broju sanjaju o pripajanju susjednoj državi. Drugi entitet, koji je etnički čist, od samog početka je pokazivao neskrivene ambicije da razbije BiH kao jedinstvenu državu, vidjevši svoju budućnost u prisajedinjenju drugoj susjednoj državi", naveo je Mesić. 

Prema njegovim riječima, BiH "nema snage da se sama reformiše" i da pitanje "nadograđivanja Dejtona mora doći spolja, odakle je došlo i rješenje za prekid rata".

Na skupu Igmanske inicijative osim članova te inicijative prisustvovali su predstavnici nevladinog sektora i političkih partija.  

Preporučujemo za Vas