BORBA PROTIV FAŠIZMA

Položen vijenac na Titov grob povodom Dana ustanka 4. jula

Četvorogodišnja Narodno-oslobodilačka borba završena je pobjedom nad fašizmom i njihovim ustaškim kvislinzima i četničkom kolaboracijom u kojoj je za pobjedu i slobodu, kako je navedeno, palo 305.000 boraca narodnooslobodilačke vojske Jugoslavije/Jugoslovenske armije koja je bila pod Titovim vođstvom
112 pregleda 2 komentar(a)
Josip Broz Tito grob Kuća cvijeća, Foto: FoNet
Josip Broz Tito grob Kuća cvijeća, Foto: FoNet
Ažurirano: 04.07.2015. 14:03h

Delegacija Društva za istinu o NOB i Jugoslaviji, Avnojevskog foruma "Josip Broz Tito" i Jugoslovenskog centra "Tito" danas je položila vijenac na grob Josipa Broza Tita povodom Dana ustanka 4. jula - godišnjice podizanja oružanog ustanka naroda Jugoslavije 1941. godine protiv fašističkih okupatora.

Informativna služba Društva za istinu o NOB i Jugoslaviji podsjetila je saopštenju da je na današnji dan, prije 74 godine, Politbiro CK KPJ na čelu sa Josipom Brozom Titom, donio Odluku o dizanju oružanog ustanka naroda Jugoslavije i poveo Narodno-oslobodilačku borbu za oslobođenje zemlje od fašističkih njemačko-italijanskih okupatora i njihovih satelita.

Odmah po donošenju te odluke podizani su ustanci u svim krajevima Jugoslavije: u Srbiji – 7. juli, u Crnoj Gori – 13. juli, u Sloveniji – 22. juli, u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj 27. juli i Makedoniji – 2. oktobra 1941. godine.

Kako je navedeno, četvorogodišnja Narodno-oslobodilačka borba završena je pobjedom nad fašizmom i njihovim ustaškim kvislinzima i četničkom kolaboracijom u kojoj je za pobjedu i slobodu, kako je navedeno, palo 305.000 boraca narodnooslobodilačke vojske Jugoslavije/Jugoslovenske armije koja je bila pod Titovim vođstvom.

U saopštenju piše, da je vijenac položen u znak zahvalnosti Josipu Brozu Titu i članovima Politbiroa CK KPJ koji su sa Titom donijeli i pobjedonosno krunisali tu istorijsku odluku: Edvardu Kardelju, Aleksandru Rankoviću, Milovanu Đilasu, Ivi Loli Ribaru, Ivanu Milutinoviću, Sretenu Žujoviću, Francu Leksošeku, Svetozaru Vukmanoviću Tempu i Radi Končaru.