Uhapšena braća Mamić

Tužilaštvo je istragu pokrenulo zbog sumnje da su osumnjičeni u posljednjih šest godina davali, odnosno primali mito, zloupotrijebili položaj i ovlaštenja te povjerenje u privrednom poslovanju, utajili porez i podsticali ili pomagali u zloupotrebi i utaji
3 komentar(a)
Zoran i Zdravko Mamić, Foto: Obican.ba
Zoran i Zdravko Mamić, Foto: Obican.ba
Ažurirano: 04.07.2015. 11:47h

Predsjednik Fudbalskog kluba Dinamo Zdravko Mamić, i njegov brat, trener Dinama, Zoran Mamić, hapšeni su danas oko podneva na granici sa Hrvatskom, a nakon što je Uskok za njih i za izvršnog direktora Hrvatskog nogometnog saveza (HNS) Damira Vrbanovića, zatražio određivanje istražnog zatvora, piše Index.hr.

Pritvaranje Vrbanovića tužilaštvo traži zbog opasnosti od uticaja na svjedoke, dok pritvaranje Zdravka i Zorana Mamića traže zbog opasnosti od bijega, utjecaja na svjedoke i opasnosti od ponavljanja nedjela.

Iako su obaviješteni o istražnom ročištu, na sud nisu došli advokati braće Mamić.

U Remetincu je od petka i poreznik Milan Pernar koga Uskok sumnjiči da je sa Vrbanovićem i Mamićima učestvovao u nezakonitostima na štetu fudbalskog kluba Dinamo i državni budžet.

Nakon ispitivanja u Uskoku, Vrbanovićev advokat Darko Maržić saopštio je da je njegov branjenik negirao nedjelo za koje ga tužilaštvo tereti.

U SMS izjavi za Hinu Vrbanović je u petak, prije hapšenja na zagrebačkom aerodromu naveo da je cio slučaj "običan cirkus i parada".

"Ali kad je istina i pravda na mojoj strani onda je sve lakše. Ovo je hrana za mase. Žalosno vrijeme", napisao je Vrbanović.

Vrbanovića i Pernara Uskok sumnjiči da su zajedno sa Zdravkom i Zoranom Mamićem, Dinamo oštetili za najmanje 117,8 miliona kuna, a budžet Hrvatske za barem 12,2 miliona kuna neobračunatog i neplaćenog poreza i prireza.

U rješenju o provođenju istrage, objavljenom u petak veče, tužilaštvo izvršnog predsjednika Dinama Zdravka Mamića sumnjiči da je iz fudbalskog kluba nezakonito izvukao najmanje 52 miliona kuna, a njegovog brata Zorana, trenera Dinama, za "nepripadnu korist" od 38.1 miliona kuna.

Uskok u sapštenju nije naveo koliki je iznos mita pritom primio navodno korumpirani poreski inspektor ispostave Poreske uprave u Sesvetama, Milan Pernar, koji je prvookrivljen u ovom slučaju, piše Index.

Nije navedeno ni koliko je navodno bio Vrbanovićev 'dio', odnosno zbog čega je kao direktor Dinama pristao da potpiše sporna dokumenta, koja su Mamićima navodno omogućila da dođu do klupskog novca i izbjegnu oporezivanje.

Tužilaštvo je istragu pokrenulo zbog sumnje da su osumnjičeni u posljednjih šest godina davali, odnosno primali mito, zloupotrijebili položaj i ovlaštenja te povjerenje u privrednom poslovanju, utajili porez i podsticali ili pomagali u zloupotrebi i utaji.

Zdravko i Zoran Mamić u petak predveče objavili su da se u Zagreb iz Slovenije, gdje je Dinamo na pripremama, ipak neće vratiti do nedjelje, iako je njihov klub ranije izvijestio da su Mamići oko podneva dobili pozive za razgovor te da su "odmah krenuli prema Zagrebu".

Bonus video: