SLUČAJ IZAZVAO POLEMIKE U ZEMLJI

Slovenački novinar osuđen na godinu i po zatvora zbog ucjene

Neki slovenački pravnici smatraju da je riječ o opasnom sudskom presedanu kojim se dovodi u pitanje ustavom zagarantovano pravo na rad, ali i na slobodu izražavanja
72 pregleda 0 komentar(a)
Vladimir Vodušek, Foto: Screenshot (Youtube)
Vladimir Vodušek, Foto: Screenshot (Youtube)
Ažurirano: 27.09.2018. 17:05h

Bivši novinar slovenačke nacionalne televizije, a zatim osnivač više privatnih TV kanala i voditelj gledanih političkih emisija, Vladimir Vodušek, osuđen je zbog pokušaja ucjene na godinu i po dana zatvora, ali i na zabranu rada u novinarstvu na dvije godine, što se u toj zemlji dogodilo prvi put i izaziva polemike u novinarskim i pravnim krugovima.

Neki slovenački pravnici smatraju da je riječ o opasnom sudskom presedanu kojim se dovodi u pitanje ustavom zagarantovano pravo na rad, ali i na slobodu izražavanja, dok još uvijek nepravosnažnu presudu ne dovodi u pitanje predsjednica Slovenačkog novinarskog društva (DNS) Petra Lesjak, prenosi Hina.

Ona je za Slovenski radio izjavila da je do sudske zabrane djelovanja u profesiji osuđenima za kriminalna djela već dolazilo, te da je Vodušekov slučaj presedan samo kad je riječ o novinarskom pozivu, no da je zabrana razumljiva s obzirom na težinu djela zbog kojega je Vodušek osuđen jer se radilo o medijskoj ucjeni, što šteti i novinarskoj profesiji.

Tražio 100.000 eura da ne objavi kompromitujuće podatke

Okružni sud u Slovenj Gradecu je Vodušeku izrekao kaznu od 18 mjeseci zatvora zbog pokušaja ucjene nekadašnjeg direktora poduzeća Unior Gorazda Korošeca i dvogodišnju zabranu rada u novinarstvu, a pri određivanju kazne mu je kao otežanu okolnost uzeo to što je kazneno djelo počinio "zloupotrebom svog poziva".

Vodušek je uhapšen u julu 2012. godine, nakon što mu je posrednik za kojeg je kasnije tvrdio da je saradnik policije predao 50.000 eura, polovinu od navodne sume koju je novinar zahtijevao od preduzetnika Korošeca kako u svojim medijima ne bi objavio kompromitujuće podatke o njegovom preduzeću.

Mjesec dana bio u pritvoru, pa nastavio s radom

Jedan mjesec je proveo u pritvoru, nakon čega se nastavio baviti medijskim poslovima u svojim firmama. Tokom procesa i na suđenju tvrdio je da nije kriv i da je slučajno vidio dokument na osnovi kojega je osumnjičen i osuđen, da se nije radilo o ucjeni nego novcu za oglašavanje firme navodne žrtve pokušaja ucjene i da spomenute dokumente osjetljive za Korošeca inače nikad ne bi objavio.

Vodušek je svojevremeno radio na slovenačkoj nacionalnoj televiziji, a nakon odlaska u privatno medijsko preduzetništvo osnovao je više televizijskih privatnih kanala na koje je prenio i emisiju "Vrući stolac" u kojoj je tokom godina ugostio manje-više sve slovenačke političare i druge javne ličnosti.

Vodušek je nakon osuđujuće presude kazao da je šokiran i određenom zatvorskom kaznom i zabranom novinarskog rada jer, prema njegovim riječima, u svom preduzeću daje prehranjuje osmoro zaposlenih.

Preporučujemo za Vas