MPC formirala komisiju za dijalog sa SPC

SPC je na zasjedanju svog Svetog arhijerejskog sabora odlučio da nastavi pregovore sa MPC navodeći u saopštenu Sabora da su ispunjeni uslovi za obnovu dijaloga, nakon što je arhiepiskop Jovan Vraniškovski pušten iz zatvora
60 pregleda 4 komentar(a)
Krst, Foto: Shutterstock
Krst, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 01.07.2015. 08:16h

Sinod nekanonske Makedonske pravoslavne crkve (MPC) formirao je komisiju, koja će nastaviti dijalog o statusu te crkve sa Srpskom pravoslavnom crkvom.

Komisiju će predvoditi mitropolit Prespansko-pelagonijski i administrator Australijsko-novozelandski Petar, a članovi su mitropolit Debarsko-kičevski Timoteji mitropolit Strumički Naum. Za sekretara je izabran episkop Heraklejski Kliment, prenijeli su makedonski mediji.

SPC je na zasjedanju svog Svetog arhijerejskog sabora održanog od 14. do 29. maja odlučio da nastavi pregovore sa MPC navodeći u saopštenu Sabora da su ispunjeni uslovi za obnovu dijaloga, nakon što je arhiepiskop Pravoslavne ohridske arhiepiskopije Jovan Vraniškovski pušten iz zatvora na privremenu slobodu.

Komisiju SPC će predstavljati mitropolit Crnogorsko-primorski Amfilohije, episkopi Bački i Zahumsko-hercegovački Irinej i Grigorije, kao i episkop Stobijski iz POA, David.