Dačić: Rezolucija o Srebrenici destabilizuje Zapadni Balkan

Dačić naglašava da se Zapadni Balkan suočava sa novim bezbjednosnim izazovima, rizicima i prijetnjama na koje lideri naroda regiona treba da pronađu nove odgovore
83 pregleda 2 komentar(a)
Ivica Dačić, Foto: Savo Prelević
Ivica Dačić, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 01.07.2015. 07:47h

Srbija poziva članice Savjeta bezbjednosti UN da ne glasaju za britansku rezoluciju o Srebrenici, jer smatra da bi njeno usvajanje bilo štetno i moglo da destabilizuje region, navodi se u pismu koje je šef diplomatije Ivica Dačić uputio SB, pišu "Novosti".

Kako se navodi u pismu koje je Dačić u ponedjeljak uputio članicama SB, a u koje je taj list imao uvid, usvajanje britanske rezolucije o Srebrenici bilo bi nepotrebno, štetno i izavalo bi nesagledive i dugotrajne negativne posljedice po proces stabilizacije u BiH, ali i na prostoru čitavog Zapadnog Balkana.

Dačić naglašava da se Zapadni Balkan suočava sa novim bezbjednosnim izazovima, rizicima i prijetnjama na koje lideri naroda regiona treba da pronađu nove odgovore.

"Međutim, nacrt ove rezolucije koji je izrazito loše osmišljen i tempiran, prošlošću se bavi na način koji ne pomaže u suočavanjuu regiona sa potrebama sadašnjosti i budućnosti i neće doprinijeti da se proces saradnje i pomirenja ohrabri, ojača, olakša i ubrza", naveo je Dačić.

On je ukazao da o tome najbolje svjedoče strasti koje je u regionu izavala sama najava "podnošenja ovakve neizbalansiranje rezolucije, bez odgovarajućih transparentnih konsulatcija sa svim zainteresovanim stranama".

Dačić u poruci naglašava da Srbija odaje poštu svim žrtvama sukoba na prostoru bivše SFRJ i da je čvrsto uvjerena da naša sjećanja o aktivnosti čiji je cilj da se prošlost ne zaboravi treba da budu isključivo u funkciji pomirenja i promocije regionalne saradnje i dobrosusjedstva.