SPORE SE OKO NAZIVA ZLOČINA

Zapad, Rusija i Srebrenica: Rezolucije, genocid, pomirenje...

AP navodi da je britanski ambasador u UN Metju Rajkroft rekao da je "20. godišnjica srebreničkog genocida prilika da se stane i razmisli o lekcijama naučenim u najmračnijim momentima istorije UN
96 pregleda 2 komentar(a)
Srebrenica, Foto: Beta/AP
Srebrenica, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 01.07.2015. 08:40h

Zapadne zemlje i Rusija su u duelu oko toga da li bi Savjet bezbjednosti UN trebalo da nazove srebrenički masakr genocidom u rezoluciji koja je najavljena povodom 20. godišnjice najgoreg masovnog ubijanja u Evropi poslije Drugog svjetskog rata, navodi danas američka agencija Asošiejted pres.

AP podsjeća da je Velika Britanija podnijela nacrt rezolucije i ističe da je juče imala uvid u taj tekst u kojem se, kako navodi, "najoštrije osuđuje genocid počinjen u Srebrenici" i ukazuje da su i Haški tribunal 2004. i Međunarodni sud pravde 2007. godine zaključili da je ubijanje više od 8.000 hiljada bosanskih muslimana u julu 1995. bilo genocid.

Američka agencija navodi da je Rusija, koja ima bliske verske veze sa Srbijom, predala Savjetu bezbjednosti UN alternativni nacrt rezolucije i tvrdi da je i u taj dokument juče imala uvid.

U ruskom nacrtu rezolucije, ističe AP, ne pominju se ni Srebrenica ni genocid, već se umjesto toga "najoštrije osuđuju najteži zločini koji zabrinjavaju međunarodnu zajednicu kao cjelinu, a koji su počinjeni tokom sukoba u bivšoj Jugoslaviji nad osobama različitog etničkog porijekla i vjeroispovijesti".

Da li će Savjet bezbjednosti UN usvojiti neku rezoluciju, ostaje da se vidi budući da Rusija, kao stalna članica ovog tijela, ima pravo veta, ukazuje agencija i dodaje da će SB UN raspravljati o komemoraciji događaja u Srebrenici 7. jula, a da Srbija vrši pritisak kako bi Rusija uložila veto na rezoluciju koju podržava Zapad.

AP navodi da je britanski ambasador u UN Metju Rajkroft rekao da je "20. godišnjica srebreničkog genocida prilika da se stane i razmisli o lekcijama naučenim u najmračnijim momentima istorije UN" i da će britanski nacrt ovjekovječiti sjećanje ne samo na srebreničke žrtve, već i na sve koji su stradali na svim stranama i ohrabriti dalje korake ka pomirenju u duboko podijeljenoj Bosni.

Međutim, zamjenik ruskog ambasadora u UN Petr Iljišev je, ukazuje američka agencija, juče izjavio da britanski nacrt rezolucije "stvara podjele" i fokusira se na "samo jednu stranu sukoba", dok je, kako Iljlišev tvrdi, ruski nacrt rezolucije "generalniji i više se zalaže za pomirenje".

Asošiejted pres navodi da su lideri bosanskih Srba optuženi za naređivanje masovnog ubijanja muslimanskih dječaka i odraslih muškaraca koji su odvedeni iz enklave pod zaštitiom UN u gradu na istoku Bosne, ali da je nazivanje događaja u Srebrenici genocidom izazvalo talas negodovanja u Srbiji.

Srpski premijer Aleksandar Vučić je rekao da je spreman da prisustvuje komemorativnoj ceremoniji povodom godišnjice događaja u Srebrenici, ali je odbio da to nazove genocidom, već je to nazvao "velikim i strašnim zločinom", navodi američka agencija.

Preporučujemo za Vas