Izetbegović: Nismo odbili Vučićevu ruku pomirenja

"Ne vidim alternativu procesu pomirenja naroda niti poboljšanja odnosa BiH i Srbije, i spreman sam istinski raditi na tome", naveo je Izetbegović
4 komentar(a)
Bakir Izetbegović, Foto: Reuters
Bakir Izetbegović, Foto: Reuters
Ažurirano: 30.06.2015. 06:16h

Bošnjaci nisu odbili ruku pomirenja koju im je pružio srpski premijer Aleksandar Vučić, izjavio je bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović.

Izetbegović je osim toga naveo da je spreman da istinski radi na pomirenju.

Kako navodi, ne vidi alternativu procesu pomirenja naroda niti poboljšanja odnosa BiH i Srbije.

Osim toga, Izetbegović navodi da se pozitivni pomaci mogu zasnivati samo na međusobnom poštovanju i uvažavanju, na poštovanju istine ma kakva ona bila, te na poštovanju žrtava ma čije one bile.

Prema njegovim riječima, pomirenje je moguće na poštovanju suvereniteta država, sudova, na ispunjavanju sporazuma i protokola koje su dvije države potpisale i ratifikovale.

"Vučić je pružio ruku pomirenja, ali je njegova vlada u isto vrijeme radila na tome da, pred samo obilježavanje srebreničkog genocida, komandant odbrane Srebrenice bude uhapšen i odveden u zatvor u Srbiju", naveo je Izetbegović u intervjuu za sarajevskis portal Klix.ba.

Takođe, tvrdi, da Vučićeva vlada odbija da, kako kaže, prizna ono što su presudili priznati, "ono što su presudili međunarodni sudovi formirani od UN-a i što čitav civilizovani svijet uzima kao neupitnu činjenicu da je u Srebrenici počinjen genocid".

Ističe, da Bošnjaci nisu odbili Vučićevu pruženu ruku, te da pozdravljaju inicijativu predsjednika Vlade Srbije.

"Ali kriza u pozitivnom procesu koji je on inicirao nije nastala našom voljom niti krivicom. U svakom slučaju, ne vidim alternativu procesu pomirenja naroda niti poboljšanja odnosa BiH i Srbije, i spreman sam istinski raditi na tome", naveo je Izetbegović, koji je i lider Stranke demokratske akcije.

Izetbegović kaže i da bi radio došao u Sandžak, te da je u nekoliko navrata namjeravao to da učini, ali ga je, kaže, u tome svaki put spriječila "posvađanost tamošnjih bošnjačkih lidera".

"Otići ću kada procijenim da će od moje posjete biti istinske koristi, prije svega sloge među sandžačkim Bošnjacima", rekao je Izetbegović.

Bonus video: