Orić neće u Srebrenicu: Odustao, jer je stanje "prilično destabilizujuće"

Orićeva odbrana se usprotivila predloženim mjerama zabrane smatrajući da ne postoji opasnost bjekstva
70 pregleda 5 komentar(a)
Naser Orić, Foto: Icnn
Naser Orić, Foto: Icnn
Ažurirano: 29.06.2015. 15:41h

Bivši komandant armije BiH za Srebrenicu Naser Orić neće prisustvovati komemoraciji povodom 20 godina od genocida u Srebrenici.

Načelnik srebreničke opštine Ćamil Duraković je za N1 TV rekao da je Orić sam odustao od prisustva tom događaju jer je stanje "prilično destabilizujuće", te da ne želi nikakve provokacije na račun njegovog imena, odnosno da ne želi da građani likuju nad tim što je došao u BIH.

"U suštini on nije oslobođen, on je došao i naravno da su ga preuzeli organi BiH koji će postupati s njim. On nije slobodan čovjek dok se predmet ne privede kraju. Tako da ni on sam to ne želi", kazao je Duraković nakon sjednice Organizacionog odbora za kolektivnu sahranu u Potočarima.

Inače, komemoraciju u Srebrenici će obezbjeđivati gotovo 2.000 policajaca.

Više od 600 osoba je akreditovano za medijsko praćenje, a biće prisutni mediji iz cijelog svijeta, javio je N1.

Očekuje se, kako se navodi, prisustvo tri predsjednika države, tri premijera i tri parlamenta.

Na sjednici je rečeno da je cilj organizacionog odbora da na dostojanstven način pripremi sahranu i komemoraciju žrtava.

Istaknuto je da je odbor nepolitički i da su osim rodbine i prijatelja žrtva, dobrodošli i svi ostali. Odbor je zadovoljan bezbjednosnim mjerama koje su sprovedene nakon, kako se navodi, narušene bezbjednosne situacije.

Duraković, koji je proteklih nedelja nakon hapšenja Orića u Švajcarskoj po srpskoj potjernici više puta ponovio da premijer Srbije Aleksandar Vučić nije dobrodošao na komemoraciju, ukoliko ratni Orić ne bude izručen BiH, sada kaže:

"Pozivnica mu je otišla, pa neka sam odluči".

Duraković i predsjednica Udruženja Majke Srebrenice Munira Subašić, koja se zajedno sa Durakovićem zalagala da, ukoliko Orić ne bude izručen BiH do 30. juna, komemoracija bude otkazana, sada o eventualnom dolasku srpskog premijera kaže:

"Nećemo nikome braniti, niti ćemo ikoga zvati".

Tužilaštvo BiH strahuje od bjekstva Orića

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine danas je na ročištu u Sarajevu predložilo mjere zabrane za Orića, koje uključuju ograničavanje kretanja na područje Kantona Sarajevo i Zeničko-dobojskog kantona i prijavljivanje nadležnom organu jednom nedjeljno.

Takođe, Tužilaštvo je tražilo da mu se, zbog bojazni od bjekstva, oduzmu putni dokumenti i zabrani izdavanje novih, i da mu se zabrani korišćenje lične karte za putovanja.

Sud BiH će se o ovome izjasniti naknadno.

Orićeva odbrana se usprotivila predloženim mjerama zabrane smatrajući da ne postoji opasnost bjekstva.

Naser Orić je u petak izručen BiH iz Švajcarske, gdje je uhapšen 10. juna na zahtjev Srbije zbog sumnje da je počinio ratni zločin nad Srbima u okolini Srebrenice.

Orić je pred Sudom u Hagu 3. jula 2008. godine oslobođen odgovornosti za zločine nad Srbima.

Bonus video: