NAMETNUTE INSTITUCIJE

Dodik traži referendum o ukidanju Suda i Tužilaštva BiH

"Nametnuli su nam Sud i Tužilaštvo da progone srpske vojnike i oficire, a da puštaju one zločince za koje svi znaju da su počinili zločin, čiji su zločini dokumentovani i čije zločine brane institucije BiH", kazao je Dodi
53 pregleda 6 komentar(a)
Milorad Dodik, Foto: Betaphoto
Milorad Dodik, Foto: Betaphoto
Ažurirano: 14.02.2019. 15:50h

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik najavio je danas da će početkom sljedeće sedmice zatražiti posebnu sjednicu parlamenta RS o referendumu na kojem bi se građani izjasnili o ukidanju Suda i Tužilaštva BiH.

"Nametnuli su nam Sud i Tužilaštvo da progone srpske vojnike i oficire, a da puštaju one zločince za koje svi znaju da su počinili zločin, čiji su zločini dokumentovani i čije zločine brane institucije BiH", kazao je Dodik novinarima u Kozarskoj Dubici.

Zbog toga će, kako je naveo, u prvim danima naredne sedmice predložiti i zahtjevati posebnu sjednicu Narodne skupštine da raspiše referendum, te da odbaci postojanje Suda i Tužilaštva BiH i njegovo djelovanje na prostoru Republike Srpske.

Dodao je još istakao da srpski narod "ne može da odustane od istine o Srebrenici". 

"Ne može se govoriti kao samo jednom izolovanom događaju iz jula 1995. godine, a ne uzeti u obzir kontinuitet zločina koji se dešavao od 1991. do 1995. godine. Naravno da se slažemo da je Srebrenica mjesto zločina, ali zločina u kontinuitetu u kome su gotovo podjednako stradali i Srbi i Bošnjaci", ocijenio je Dodik.

Prema njegovim riječima, "jedina razlika je što su Srbi uporno ubijani u kontinuitetu, a ogroman broj Bošnjaka ubijen je u jednom koncentrisanom trenutku".