Dačić: Srbija želi u EU, nepošten odnos Zapada prema Srbiji

Dačić je rekao da Srbija želi mirno rješenje ali ne i poniženje, kao i da "cinično djeluje da zemlje koje su priznale Kosovo govore da nema promjena granica"
96 pregleda 4 komentar(a)
Ivica Dačić, Foto: Betaphoto
Ivica Dačić, Foto: Betaphoto
Ažurirano: 09.10.2018. 12:06h

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je danas u Temišvaru da je Evropska unija streteški cilj Srbije, ali i optužio EU i Zapad za nepošten odnos prema Srbiji.

Dačić je na skupu "Bezbjednosni izazovi na Balkanu", koji je otvorio s ministrom spoljnih poslova Rumunije Teodorom Meleškanuom, rekao da Srbija neće "priznati Kosovo ni po koju cijenu, jer to nije pitanje EU ili Kosovo".

"Naš strateški cilj je ulazak u EU, a ne možemo da uđemo dok ne postignemo pravno-obavezujući sporazum sa Kosovom. A da li neko u EU zna šta treba da piše u tom sporazumu? Da li to znači da Srbija treba da prizna Kosovo", naveo je on.

Dačić je rekao da Srbija želi mirno rješenje ali ne i poniženje, kao i da "cinično djeluje da zemlje koje su priznale Kosovo govore da nema promjena granica".

"U EU govore da nema promjena granica, a šta je sa granicama Srbije. Prvo su ih srušili, a poslije toga nema više promjene granica. Mi to ne prihvatamo, pa makar to dolazilo iz Brisela, Vašingtona, Moskve. Kad Katalonija hoće da se otcijepi to ne može, a kad Kosovo hoće onda može. To nije pošteno", rekao je Dačić.

On je rekao da za "nekontrolisani raspad" Jugoslavije "najviše" treba optužiti međunarodnu zajednicu. "To nas je dovelo da smo imali zaostajanje od 30 godina u odnosu na vas, zemlje istočne Evrope, koje su sve postale članice EU", dodao je Dačić.

"EU umjesto da je kontrolisano modelirala raspad Jugoslavije, dozvolila je jednostrane akte pojedinih aktera i priznala ih", rekao šef srpske diplomatije.

Dačić je naveo da je sada priznata "i sedma jedinica koja nikad nije postojala - to je Kosovo, koje je jednostranim aktom proglasilo nezavisnost". Naveo je da EU traži da rješenja u dijalogu Beograda i Prištine ne treba da utiču na druge zemlje u regionu, dok zaboravlja da su donijeta rješenja koja su srušila teritorijalni integritet Srbije.

Ministar je rekao da je NATO bombardovao Srbiju da bi se "stvorilo Kosovo kao država". "Da li mislite da ćemo mi ući u NATO? Nećemo, ni u Istočni blok, ukoliko postoji", dodao je on.

Dačić je naveo da Srbija želi što bolje odnose s NATO-om, ali da će trebati "vremena da se izbriše sjećanje da je NATO bombardovao jednu zemlju koja je dala tolike žrtve za slobodu Evrope".

On je naveo da je za probleme na Balkanu potrebno više razumijevanja međunarodne zajednice i da se Beograd u tom pogledu trudi da vodi balansiranu spoljnu politiku koja uvažava sve strateške ciljeve Srbije, dodajući da ne može uvesti sankcije Rusiji koja je "temelj odbrane teritorijalnog integriteta Srbije u UN".

"Kako da razumemo da neko insistira na teritorijalnom integritetu Krima i Ukrajine, a priznaje Kosovo", rekao je Dačić.

Dačić je rekao da je "20. vijek je izgubljeni vijek za Srbiju i srpski narod" i da su Srbi poslije Prvog svjetskog rata hteli Jugoslaviju, jer su to od njih "tražili Hrvati i Slovenci, koji su je prvi rušili poslije toga".

"Sa Kosova je protjerano 200.000 Srba poslije 1999. godine, za ovih 20 godina se vratilo 1,9 posto. U Prištini je bilo 40.000 Srba prije dvadeset godina, a sad ih ima nekoliko stotina. Da li je to multietničko Kosovo? U Sarajevu je bilo 150.000 Srba 1991. godine, danas ih ima 2.000. U Hrvatskoj 1991. godine bilo 560.000 Srba, sada ih je 180.000. To je porazan kraj 20. vijeka za Srbiju, koja je pobijedila u oba svjetska rata", rekao je Dačić.

Bonus video: