Grabar-Kitarović: Sporove rješavati u duhu dobrosusjedstva

U Hrvatskoj se Dan državnosti slavi 25. juna u znak sjećanja na dan kada je 1991. godine donijeta odluka o pokretanju postupka razdruživanja od ostalih bivših jugoslovenskih republika
1 komentar(a)
Kolinda Grabar Kitarović, Foto: Reuters
Kolinda Grabar Kitarović, Foto: Reuters
Ažurirano: 25.06.2015. 11:14h

Predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović u poslanici povodom 25. juna, Dana državnosti, poručila je da sva otvorena pitanja sa susjedima treba rješavati u duhu dobrosusjedstva i perspektive zajedničke evropske budućnosti, na način da se pokaže zrelost i podijeli uspjeh.

"Hrvatska ima interese i u svojem jugoistočnom susjedstvu, one trajne stabilnosti i boljitka svih država. To se može ostvariti samo unutar Evropske unije i Sjevernoatlantskog saveza, za one koje to žele", navela je hrvatska predsjednica u poslanici uoči Dana državnosti.

Ona se posebno obratila mladima koje je pozvala da, uprkos krizi, ne napuštaju zemlju i ocijenila da se treba posvetiti definisanju ciljeva budućnosti, a ne iscrpljivati nepotrebnim podjelama u društvu.

"U ovom trenutku se sa zahvalnošću prisjećamo svih domoljuba koji su tokom naše duge istorije ispisivali stranice borbe za slobodu i samostalnost. Posebnu zahvalnost moramo izraziti hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata koji su na čelu s prvim predsjednikom Franjom Tuđmanom, u zajedništvu s hrvatskim narodom i svim građanima, najviše zaslužni što danas imamo vlastitu državu", istakla je Grabar- Kitarović.

Ona je navela i da simboli osuđenih totalitarnih ideologija ne smiju i ne mogu da imaju mjesta u hrvatskom društvu i kazala da svako njihovo isticanje nanosi nemjerljivu štetu ugledu države.

Premijer Zoran Milanović čestitao je građanima Dan državnosti i naglasio da je pred Hrvatskom cilj da državu učini još uređenijom, razvijenijom i bogatijom zemljom, boljim društvom za sve njene građane.

Dan državnosti obilježava se nizom manifestacija, a završiće se velikom proslavom uz kulturno-zabavni program na zagrebačkom jezeru Bundek i koncertom Zagrebačke filharmonije. Državni vrh jutros je položio vijence na zagrebačkom groblju Mirogoj.

U Hrvatskoj se Dan državnosti slavi 25. juna u znak sjećanja na dan kada je 1991. godine donijeta odluka o pokretanju postupka razdruživanja od ostalih bivših jugoslovenskih republika.

Odluka o raskidu državnopravnih veza s bivšom SFRJ uslijedila je tri mjeseca poslije Brionske deklaracije, kojom se Hrvatska, na zahtjev Evropske komisije, obavezala na tromjesečno odlaganje odluke o samostalnosti.

Sabor je 8. oktobra 1991. jednoglasno utvrdio da se Republika Hrvatska više ne smatra legitimnim i legalnim nijedno tijelo SFRJ, odnosno da ne priznaje pravne akte bilo kojeg tijela bivše federacije, koja više kao takva ne postoji. Taj dan, 8. oktobra, u Hrvatskoj se obilježava kao Dan nezavisnosti.

Do 2001. godine Dan državnosti se obilježavao 30. maja kada je 1990. konstituisan prvi višestranački Sabor.

Bonus video: