OSIGURALI VEĆINU

Albanija: Trijumf koalicije Edija Rame na lokalnim izborima

"Ovi izbori dali su dodatni impuls za dalje napredovanje u reformama, koje je vladajuća koalicija već počela", rekao je večeras Rama
0 komentar(a)
Edi Rama, Foto: Beta/AP
Edi Rama, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 23.06.2015. 20:04h

Vladajuća ljevičarska koalicija albanskog premijera Edija Rame pobijedila je na lokalnim izborima u Albaniji, definitivni su rezultati koje je danas saopštila Centalna izborna komisija.

Na osnovu 98 odsto prebrojanih glasova, ljevica je pobijedila na izborima za 46 od 61 opštine u Albaniji.

"Ovi izbori dali su dodatni impuls za dalje napredovanje u reformama, koje je vladajuća koalicija već počela", rekao je večeras Edi Rama.

On je kazao da su lokalni izbori, koji su održani u nedjelju, bili "najslobodniji, najpošteniji i najbolji" koje je Albanija ikada imala u svojoj istoriji.

Gradonačelnik Tirane biće ponovo kandidat ljevice i bivši ministar Erion Veliadž, pošto je u glavnom gradu Albanije osvojio 53,6 odsto glasova, a njegov rival iz redova desnice, Halim Kosova, 39 odsto.

Pravo glasa u Albaniji ima 3,3 miliona ljudi koji su u nedjelju pozvani da izaberu gradonačelnike za 61 opštinu i gotovo 1.600 opštinskih savjetnika.

Albanska opozicija je po završetku glasanja izrazila protest zbog, kako navodi, niza neregularnosti, i pritisaka i prijetnji kojima su bili izloženi glasači.

Međunarodni posmatrači, dali su, međutim, pozitivniju ocjenu odvijanja izbora u nedjelju.