Mogerini: Beograd i Priština postigli napredak u svim pitanjima

Prema njegovim riječima, prištinska delegacija pokušala je da spor oko energetike iskoristi da pokrene pitanje imovine, čemu se srpska strana protivi
63 pregleda 0 komentar(a)
Isa Mustafa, Federika Mogerini, Aleksandar Vučić, Foto: Betaphoto
Isa Mustafa, Federika Mogerini, Aleksandar Vučić, Foto: Betaphoto
Ažurirano: 23.06.2015. 18:57h

Napredak u pregovorima Beograda i Prištine postignut je u svim pitanjima o kojima se danas razgovaralo, saopštila je večeras visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbjednost Federika Mogerini.

"U razgovorima smo se usresredili na preostala pitanja primjene (sporazuma) u energetici, telekomunikacijama, uspostavljanju Zajednice srpskih opština na Kosovu i oko slobode kretanja na mostu u Mitrovici. Dobar napredak postignut je po svim pitanjima", navodi se u saopštenju.

Dodaje se da će timovi Beograda i Prištine nastaviti da rade na ovim pitanjima i dalje večeras, a sastanaka će biti i uskoro, u narednim danima, kako bi se došlo do konačnog dogovora.

Današnja runda razgovora najavljena je kao ključna za nastavak evropskih integracija Srbije i Kosova.

Vučić: Danas neće biti konačnog dogovora

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da nema izgleda da se na današnjim pregovorima Beograda i Prištine u Briselu postignu konačni dogovori o Zajednici srpskih opština, telekomunikacijama, energetici i "Parku mira" u Kosovskoj Mitrovici.

"Nema izgleda da se postigne konačni dogovor zato što se ne slažemo oko mnogih stvari", rekao je Vučić za Radio-televiziju Srbije, uz ocjenu da je po pitanju Zajednice srpskih opština postignut napredak.

On je dodao da očekuje nastavak razgovora u sljedeći ponedjeljak i izrazio nadu da će tada biti postignut konačni dogovor o ZSO.

Prema njegovim riječima, prištinska delegacija pokušala je da spor oko energetike iskoristi da pokrene pitanje imovine, čemu se srpska strana protivi.

Upitan za razgovore o telekomunikacijama, premijer Srbije je kazao da je cilj Srbije da omogući kosovskim Srbima da plaćaju iste tarife kao ranije i ne koriste pozivni broj.

Vučić je dodao i da Srbi na sjeveru Mitrovice žele da sami uređuju javni prostor i da betonske žardinjere na mostu preko Ibra, odnosno "Park mira", ne sprečavaju ničije kretanje jer postoje još dva mosta na toj rijeci.

Premijeri Srbije i Kosova, Aleksandar Vučić i Isa Mustafa, i visoke predstavnica EU Federika Mogerini počeli su danas rano popodne u Briselu sastanak na kome razgovaraju o Zajednici srpskih opština, telekomunikacijama, energetici i Parku mira u Kosovskoj Mitrovici.

Pre trojnog sastanka, Mogerini se odvojeno sastala s Vučićem i Mustafom.

Današnja runda razgovora smatra se ključnom za nastavak evrointegracija Srbije i Kosova.

"Jasno je da smo po nekim pitanjima bliži, po drugim smo veoma daleko. Ono što je važno je da smo pokrenuli dijalog o najvažnijim pitanjima, sada i jedni i drugi imamo jasniju sliku o onome što je pred nama", zaključio je on.

Tahiri: Postignut dogovor o osiguranju vozila

Članica prištinskog pregovaračkog tima Edita Tahiri izjavila je da su timovi Beograda i Prištine danas u Briselu potpisali sporazum o osigranju vozila, koji znači da će tarife za polise biti daleko niže nego do sada.

Na pitanje koji će biti iznosi za polise, Tahiri je novinarima u Briselu rekla da će biti iste kao za zelene karte i druga dokumenta kojima stanovnici Kosova putuju u Makedoniju, Albaniju ili Crnu Goru.

Na pitanje da li ima izgleda da se potpišu i sporazumi o Zajednici srpskih opština, telekomunikacijama i energetici, Tahiri je rekla da o tome ništa ne može za sada da priča, jer delegacije Prištine i Beograda i dalje vode razgovore o tome.

Naglasila je da kosovska strana svakako želi da se to postigne.

Bonus video: