Evropski savjet zabrinut zbog situacije u Makedoniji

Savjet poziva makedonske zvaničnike da sprovedu sve preporuke Evopske komisije, a to su hitno sprovođenje reformi, obezbjeđivanje nezavisnosti sudstva, slobode medija i uslova za demokratske izbore, kao i borba protiv korupcije
0 komentar(a)
Donald Tusk, Foto: Reuters
Donald Tusk, Foto: Reuters
Ažurirano: 23.06.2015. 18:35h

Evropski savjet danas je izrazio duboku zabrinutost zbog političke krize u Makedoniji i pozvao sukobljene strane u zemlji da poštuju sporazum postignut 2. juna, kojim je, između ostalog, dogovoreno da se učine napori za postizanje vladavine prava i za dalju posvećenost zemlje evropskim integracijama.

Savjet je pozitivno ocijenio napore lokalnih lidera i njihov pokušaj da nađu rješenje za aktuelnu političku krizu. U tom smislu Savjet je pozdravio zalaganje evropskog komesara za proširenje EU, Johanesa Hana, koji se 2. juna sastao sa liderima četiri najveće političke partije u Makedoniji.

Makedonski zvaničnici i Han tada su pregovarali o prevazilaženju političke i institucionalne krize u Makedoniji i postignut je dogovor da se u aprilu 2016. godine održe prijevremeni parlamentarni izbori.

Taj sporazum je, navodi Evropski savjet, značajan korak naprijed u prevazilaženju insitiucionalne krize u Makedoniji, a njime je, između ostalog, predviđeno da zemlja ostane posvećena evropskim integracijama, koje podrazumijevaju i dobre odnose sa susjedima.

Savjet poziva makedonske zvaničnike da sprovedu sve preporuke Evopske komisije, a to su hitno sprovođenje reformi, obezbjeđivanje nezavisnosti sudstva, slobode medija i uslova za demokratske izbore, kao i borba protiv korupcije.

Preporučuju se i hitne reforme izbornog sistema koje će imati važnu ulogu na predstojećim parlementarnim izbrima.

Evropski savjet očekuje i detaljan izvještaj sa predstojeće sjednice Savjeta za stabilizaciju i pridruživanje, koji će biti održan u julu.

Lider jedne od četiri najveće partije u Makedoniji, SDSM-a, Zoran Zaev ranije je zatražio neopozivu ostavku premijera Gruevskog koga je, ilustrujući to snimljenim telefonskim razgovorima, optužio za korupciju, namještanje izbornih rezultata i kriminal, i za nezakonito prisluškivanje više od 20.000 građana i zatražio formiranje tehničke vlade i prijevremene izbore.

Gruveski je Zaeva optužio da je do snimaka prisluškivanih razgovora, za koje Gruevski kaže da su "sječeni, lijepljeni i montirani", došao uz pomoć jedne strane obavještajne službe, zbog čega je protiv Zaeva podnijeta krivična prijava pod optužbom za ugrožavanje ustavnog poretka.

Bonus video: